Merkel’den Erdoğan’a itidal çağrısı

Merkel’den Erdoğan’a itidal çağrısı

Başbakan Tayyip Erdoğan, yarın Almanya’nın Köln şehrinde gurbetçilerle buluşacak. Erdoğan’ın kalabalık bir topluluğa hitap edecek olması ve burada kutuplaştırıcı dilini sürdüreceğine yönelik iddialar Berlin’i endişeye sevk etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Erdoğan’a itidal çağrısında bulundu, ‘sorumlu ve hassas’ davranmaya çağırdı. Erdoğan’ın daha önceki Köln ve Berlin ziyaretleri sırasında aksine davrandığını savunan Alman şansölye, Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada, “Başbakan Erdoğan’ın cumartesi günü sorumluluk bilinci ve hassasiyetiyle davranacağına eminim.” dedi.

Erdoğan, 2008’deki Köln ziyaretinde gurbetçilere hitaben yaptığı konuşmada asimilasyonun insanlık suçu olduğunu söyleyerek, “Asimilasyona hayır, entegrasyona evet” ifadelerini kullanmış, Alman medyası ve siyasileri tarafından ‘Alman topraklarında Türk milliyetçiliği yapmakla’ suçlanmıştı.

   

Erdoğan’ın ise dün kendisine itidal çağrısı yapan Angela Merkel’i arayarak Köln ziyareti hakkında bilgi verdiği açıklandı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Alman Şansölye, Soma maden faciasında hayatını kaybedenler için bir kez daha taziyede bulundu. Erdoğan da bu elim kazanın sorumlularının ortaya çıkarılması, mağdur ailelerin acılarının hafifletilebilmesi amacıyla hükümet tarafından yapılan çalışmaları anlattı. Görüşmede ağırlıklı olarak ise Ukrayna krizinin ele alındığı belirtildi.

   

Alman polisi ise Başbakan Erdoğan’ın Köln ziyareti ve karşıt gösteriler sebebiyle alarma geçti. Köln’de Erdoğan’ın katılacağı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin kuruluş yıldönümü etkinliğiyle eşzamanlı olarak Alevi Federasyonu’nun girişimiyle karşı bir protesto gösterisi  düzenlenecek. Bu gösteriye binlerce kişinin katılması bekleniyor. Aşırı sağcı Pro NRW adlı kuruluş da yine aynı gün Köln’de bir gösteri planlıyor. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Emniyet Teşkilatı günlerdir 24 Mayıs’taki etkinlik ve protestolar nedeniyle güvenlik toplantıları düzenliyor. Erdoğan’ın konuşma yapacağı Lanxess-Arena’da, başbakanın güvenliğini 300 özel güvenlik görevlisi sağlayacak. Köln’de o gün güvenliğin sağlanması için de 6 bin Alman polisi görev yapacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.