Merkel ve Hollande, Ukrayna için Putin’e gidiyor

Merkel ve Hollande, Ukrayna için Putin’e gidiyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in bugün Moskova’ya olağanüstü bir ziyaret gerçekleştirecekleri, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yeni bir teklifte bulunacakları açıklandı.

Merkel ve Hollande, Moskova’dan önce dün akşam saatlerinde Kiev’e uğradı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

Üç ülkenin lideri, ilk olarak Ukrayna’nın doğusundaki krizin çözüm yollarını baş başa görüştü. Daha sonra geniş katılımlı heyetler arası görüşmeye geçildi. AB liderleri Merkel ve Hollande ziyaretini değerlendiren Poroşenko, “Umut veriyor, sonunda ateş kesilecek.” dedi.

Kiev’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ukrayna yönetimi ile ülkenin doğusunda yaşanan krizi müzakere etti. Batılı liderlerin son diplomasi atağı, bölgede çatışmaların yeniden şiddetlenmesinin ardından geldi. Kerry, Rus askerlerinin ağır silahlarla Ukrayna’nın doğusundaki sınırı geçmesine göz yummayacaklarını söyledi. John Kerry, Poroşenko ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Kerry, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek verdiğini belirtti. Çatışmalara barışçıl bir çözüm getirmek ve saldırıları durdurmak için çalıştıklarını ifade eden Petro Poroşenko ise barışın hem Ukrayna hem de insanlık için çok önemli olduğunu dile getirdi. Rusya’dan, ayrılıkçılara askeri desteği kesmesini ve uzun vadeli siyasi bir çözüm için müzakere masasına oturmasını isteyen Kerry, Minsk’te imzalanan barış anlaşmasının kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğinin altını çizdi.

Interfax’a konuşan bir kaynağa göre, Üçlü Temas Grubu ise (Rusya, Almanya, Fransa) Ukrayna’da krizin dondurulmasını isteyecek. Sürpriz Moskova ve Kiev ziyaretleri ile ilgili dün gün içinde değerlendirmede bulunan Hollande, “Merkel ve ben yeni bir inisiyatif ve öneride bulunmaya karar verdik. Bu, Ukrayna krizinin çözümünde toprak bütünlüğünün korunmasını temel alıyor. Biz Ukrayna ve Rus liderlerle Kiev ve Moskova ziyaretlerinde konuyu ele alacağız.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı idari yardımcısı Valeri Çali, Minsk anlaşması temelinde Almanya ve Fransa liderlerinin girişimini destekleyeceklerini, etkin bir mekanizma kurulmasının önemli olduğunu söyledi. Doğu Ukrayna’da ayrılıkçı güçlerle yerel milis güçler arasında devam eden iç savaşta BM verilerine göre bugüne kadar 5 bin 358 kişi yaşamını yitirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.