Meksika Trump’a karşı durma kararı aldı

Meksika Trump’a karşı durma kararı aldı

ABD Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olan emlak milyarderi Donald Trump’ın Meksikalılar hakkındaki sözlerine sonunda devlet katından bir tepki gelmeye başladı.

Uzun süre Trump’ın Meksikalıları uyuşturucu satıcı ve tecavüzcü olduğuna dair söylemlerine sessiz kalan Meksika hükümeti bu durumu değiştirip, ülkenin imajını koruma kararı aldı.

Trump son olarak Meksika ile ABD arasına çekilecek duvar için Meksika hükümetinin 5 ila 10 milyar dolar arasında ödeme yapmaması durumunda ülkelerine para gönderen Meksikalıların engellenmesi gerektiğini söylemişti.

Meksika’nın bu tepkisi altında ülke içinde giderek artan baskıların da etkisi var. Washington Post’a konuşan ancak adını açıklamayan bir yetkili gidişatın ABD’deki Meksika imajını bozmasından endişe ettiklerini söyledi.

Meksika’nın yedi aydır Washington DC’de büyükelçisi olan Miguel Basañez Ebergenyi’nin Los Angeles konsolosu Carlos Manuel Sada Solana’ya yerini bırakacağı söyleniyor.

Ayrıca Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nın baş danışmanlarından ve yabancı medya konusunda uzman olan Paulo Carreño King’in de Dışişleri Bakanlığı’nda Kuzey Amerika işlerinden sorumlu olarak göreve getirileceği ifade edildi.

ABD ile Meksika arasında hergünbir milyar dolar değerinde ticaret yapılıyor ve milyonlarca Meksikalı ABD’de yaşıyor. Son dönemdeki söylentilerin hem ülkenin ABD’deki imajını, hem de gelecekteki ABD politikalarını olumsuz etkilemesinden korkuluyor. Ayrıca bu söylentilerin ülkeye gelen yabancı yatırımcıları kaçırma etkisi de mevcut.

Dışişleri Bakanı Claudia Ruiz Massieu da Salı günü El Universal gazetesine yaptığı açıklamada hükümetin ABD stratejisinde değişikliğe gideceğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.