Meksika ormanlarında antik Maya şehirleri bulundu

Meksika ormanlarında antik Maya şehirleri bulundu

Sloven arkeologlar, Meksika  ormanlarında 3 bin yıllık antik şehirler keşfetti. Havadan çekilen fotoğraflar incelenerek bulunan Lagunita ve Tamchen adlı şehirler Maya uygarlığına ait.  Araştırmacılar, bölgede onlarca saklı şehir olabileceğini söylüyor.

Dünyanın dört bir yanı, saklı kalmış hazine gibi. Nereyi kazarsanız adeta tarih fışkırıyor. Bu kez arkeologlar daha kazma vurmadan iki antik şehir buldular. Sloven Bilim ve Sanat Akademisi Bilimsel Araştırma Merkezi’nde görevli bir grup arkeolog  Meksika’nın güneydoğusundaki ormanlarda 2 antik şehir keşfettiler. Yucatan yarımadasındaki 3 bin yıllık şehirler Maya Uygarlığı’na ait. İsimleri ise; Lagunita ve Tamchen.  Araştırma ekibinde yer alan Profesör Ivan Sprajv, antik şehirleri geçtiğimiz nisan ayında havadan çekilen fotoğrafları inceleyerek bulduklarını söyledi. Sprajv, şehirlerin Mayaların altın çağını yaşadığı Klasik Dönem’e (M.S 250-900) tanıklık etmiş olabileceğini dile getirdi. Araştırmacılar bölgede daha onlarca keşfedilmemiş antik şehir olabileceğini düşünüyor.

Kızılderili Maya halkları tarafından kurulan Maya Uygarlığı binlerce yıl boyunca Meksika’nın güneydoğusundan, Honduras’tan Guatemala’ya kadar uzanan Mezoamerika bölgesinde hüküm sürmüş. M.Ö. 600 dolaylarında yükselişe geçen uygarlık,  M.S. 3. yüzyılda altın çağına (klasik dönem, M.S. 250-900) adım atmış. M.S. 900’e dek geniş alanda varlığını sürdüren Maya Uygarlığı İspanyol işgaliyle ile sona ermiş.

Prof. Ivan Sprajv, araştırmaları sonucu şehirlere ait, saray, piramit ve plaza kalıntılarına rast geldiklerini anlattı. Piramitlerden birinin yüksekliği ise 20 metre. Sprajv, bu piramidin şehrin merkezinde ana girişlerden birine dikilmiş olabileceği bilgisini veriyor. Kalıntılardan bir diğeri ise mezara dikilen ahşap bir kütüğe ait. Bölgede henüz kazı çalışması yapmadıklarını belirten Sprajv, ilave keşifler için daha fazla fona ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Aynı ekip geçtiğimiz yılda bir başka antik Maya kenti olan Chactun’u keşfetmişlerdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.