Medvedev: 2018’de Putin’e rakip olmam

Medvedev: 2018’de Putin’e rakip olmam

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev 2018’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde kendisinin aday olmasının ihtimal dışı olmadığını, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rakip olmasının imkansız olduğunu söyledi.

Ekonomik forum için gittiği Davos’ta Kremlin’e dönmesi ile ilgili sorularını yanıtlayan Medvedev, “Putin’e rakip olmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu mümkün değil. Biz aynı siyasi gücün içinde yer alıyoruz. Neden rekabet edelim?” karşılığını verdi. Medvedev, kendisinin aday olmasının o dönemde yaşanacak siyasi gelişmeler ve ortamla yakından ilgili olacağını kaydetti.

Rusya ve ABD arasında yaşanan gergin süreci değerlendiren Medvedev, “İlişkilerimiz olması gereken kadar iyi değil. Ancak istikrarlı ve verimli.” dedi. Medvedev, Rusya’nın tüm yabancıların kimsesiz çocukları evlat edinmelerini yasaklama gibi bir gündemleri olmadığını vurguladı.

Rusya ile ABD arasında krize dönüşen Sergey Magnitski’nin hapishanede ölümünü değerlendiren Medvedev, olayın sorumlularının bulunmasının önemli olduğunu, ancak arzu edilmeyen bir şekilde olayın politize edildiğini savundu.

GAZPROM’UN TEKEL KONUMU DEĞİŞEBİLİR

Rusya’nın dev enerji şirketleri Gazprom ve Rosneft’le ilgili sorulara da yanıt veren Medvedev, Gazprom’un Rus doğalgazının ihracında tekel konumunun değişebileceği sinyallerini verdi. Devletin ekonomiye müdahale yapısının giderek azaldığını kaydeden Medvedev’e göre Rosneft’teki özelleştirmeler de sürmeli.

Rusya’da dış yatırımların önümüzdeki yıllarda her yıl ortalama yüzde 10 civarında artması gerektiğini kaydeden Medvedev, “Yüzde 5’lik gayri safi milli hasıla büyümesi sağlayabilmemiz için bu zorunlu.” dedi.

PETROL FİYATLARI MAKUL SEVİYEDE

Rus lider forumda yaptığı konuşmada petrol varil fiyatlarının optimal seviyede olduğunu, daha yüksek rakam beklemediklerini ifade etti. Medvedev, “Fiyatlara aşırı düştüğü zaman, Rusya’nın ekonomik büyümesi açısından sorun oluşturuyor. Aşırı yükse fiyatlar da ekonomik büyümeye engel. Mevcut fiyatlar hem üretici hem de tüketici açısından normal.” ifadelerini kullandı. Rus lidere göre gıda sektörü en az enerji sektörü kadar önemli.

MEDVEDEV’DEN KRİZ UYARISI

Rusya ekonomisi için temel riskin dışarıdan değil, içeriden olduğunu hatırlatan Medvedev, “Rus şirketlerinin dünya ekonomisi ile entegrasyonu ve rekabet gücünün artırılması çok önemli. Küresel ekonomi istikrarsız duruyor. Tüm çabalara rağmen kriz sonrası süreç istikrarsız. Krizin yeniden yaşanması ya da resesyon sürecine girilmesi yüksek ihtimal.” uyarısı yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.