Maliki’nin hava saldırısı talebine ABD cevap vermedi

Story Highlights

  • Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul ve Tikrit’deki kontrolü ele geçirek başkent Bağdat’a ilerlemesi ABD meydasında geniş yer aldı

Maliki’nin hava saldırısı talebine ABD cevap vermedi

Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul ve Tikrit’deki  kontrolü ele geçirek başkent Bağdat’a ilerlemesi ve Türk Başkonsolosluğu’ndaki görevlileri rehin alması ABD meydasından geniş bir şekilde yer aldı. Önde gelen gazetelerden The Wall Street Journal gazetesi ‘Militanların Bağdat’a doğru ilerliyor’ başlığıyla haberi manşetten duyurdu. Habere göre, Irak hükümetinin militanların durdurulması için hava sahasının ABD’ye açarak, Obama yönetiminin IŞİD’e operasyon yapılmasını istedi. Haberde hava operasyonuna karşı Beyaz Saray’dan net bir açıklama gelmediği ifade edildi.

IŞİD’in Bağdat’a doğru ilerlemesini manşetten duyuran bir başka gazete New York Times ise haberin ‘Irak’ın  ABD’den militanları vurmasını istedi’ başlığıyla duyurdu. Gazete, Irak’ın batısındaki Sünni miliatanların oluşturduğu tehdidin geçtiğimiz ay yükseldiğini ve Irak Başbakan’ı Nuri el Maliki’nin gizlice Obama yönetiminden hava operasyonu düzenlemesini istediğini yazdı. Beyaz Saray kaynaklarının bu talebe herhangi bir karşılık vermediği ifade edildi. NYTimes iç sayfalarda IŞİD örgütünün Türk konsolosluğuna girdiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı ile acil toplandığını yazdı.

Washington Post haberini  Irak’ın kuzeyindeki isyancılar kilit şehirleri ele geçirerek Bağdat’a ilerliyor başlığıyla verdi. Haberde isyancıların El Kaide’ye yakın olduklarına dikkat çekildi. Gazete, Bağdat’a doğru ilerleyen isyancıların fazla bir direnişle karşılaşmadıklarını ifade etti.

Los Angeles Times, IŞİD örgütünün El Kaide’ye yakınlığına dikkat çekerek, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunudğu Beyci’yi ele geçirdiklerini belirtti. Gazete, isyancıların Musul’a girdikten sonra merkez bankasının 420 milyon dolarını kontrollerine aldığını ve Türk Konsolosluğu’na girerek 48 kişi rehin aldıklarını ifadetti.

CNN televizyonu ise, haberlerinde Irak’ta yaşananların dramatik olduğunu ancak süpriz olmadığına dikkat çekti. Militanların El Kaide bağlantılı olduklarını vurgulayan CNN’ ABD’nin Irak’a nasıl destekte bulunacağının net olmadığını belirtti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.