Mali’de asker yönetime el koydu

Mali’de asker yönetime el koydu

Batı Afrika ülkesi Mali’de, darbeci askerler 18.00 ve 06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını bildirdi.   Darbecilerin sözcüsü Teğmen Amadu Konare, Mali devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, sivillerin sokağa çıkmalarına ilişkin kısıtlamaların ne kadar süreceğini belirtmedi. 

 Darbenin ardından başkent Bamako’da gün içinde trafik yoğunluğunun azaldığı, yollarda birkaç otomobil ve motosiklet bulunduğu, dükkan ve mağazaların çoğunun kapalı olduğu görüldü. 

Görgü tanıkları, Bamako’da bazı askerlerin yağma yaptığını ya da özel otomobillere el koyduklarını belirtti. Askerlerin devlet televizyonunu ve gümrük müdürlüğünü de yağmaladığı ifade edildi. Darbeciler ayrıca özel televizyon kanalı Africable’ın yayınlarını da engelliyor. 

Darbecilerin komitesi, tüm yağma ve vandalizm eylemlerini kınadığını bildirdi. Eski Libya Başkanı  Muammar Kaddafi’nin teçhiz ettiği silahları kuşanan Tuareg kabilesi birkaç kere Mali ordusunu yenilgiye uğratmış, Cezayir sınırlarına yakın olan birkaç kenti ele geçirmiş, askerleri öldürmüş ve askeri birlikleri tahliye edilmesine sebep olmuşlardı.

Beyaz Saray basın sekreteri ” Mali silahlı kuvvetleri unsurları tarafından başlatılan şiddeti” kınayan bir bildiri yayınlayarak, “anayasanın derhal yenilenmesi” çağrısında bulundu. Açıklamada ABD’nin Mali halkı ve Başkan Toure’nin  “meşru seçilmiş hükümeti” arkasında durduğunu söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığ’ından yapılan açıklamada darbenin endişeyle takip edildiği belirtildi. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.