Lübnan’daki bir milyon Suriyeli mülteci günlük 1 dolar ile geçiniyor

Lübnan’daki bir milyon Suriyeli mülteci günlük 1 dolar ile geçiniyor

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan’daki bir milyon Suriyeli mültecinin günlük 1 dolar ile hayata tutunmaya çalıştığını açıkladı. BM, Suriyeli mülteciler için yardım sözü veren ülkelerin bugüne kadar vaad ettikleri yardımın yalnızca yüzde 14’ünü ödediğine dikkat çekti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), perşembe günü Lübnan’ın kuzeyinde bulunan Tripoli’de yaptığı açıklamada ülkede mülteci sayısının bir milyonu geçtiğini ifade etti. Her geçen dakika yeni mülteci kaydı yaptıklarını belirten BMMYK yetkilileri, insanların, karınlarını doyurabilme telaşında olduklarını söyledi.

 

“ŞU AN TEK KAYGIM ÇOCUKLARIMIN KARNINI DOYURABİLMEK”

Lübnan’a sığınan Suriyeli mülteci Meryem Abdulkader’de bir milyon Suriyeli mülteciden birisi. Dört defa BMMYK ofisine giderek ailesi için yardım istediğini belirten acılı anne, beşinci defa denemesinde de başarısız olunca 1 dolar 25 sente aldığı benzini üzerine dökerek hayatına son vermeye çalışmış. Abdelkader kaldırıldığı hastaneden seslendiği BM yetkililerine, ‘‘Şuan tek kaygım dört çocuğumun karnını doyurabilmek’’ dedi.

İki yıl önce Humus’taki evini terk etmek zorunda kaldığını belirten acılı anne, BM yetkililerine ailesi ile birlikte Tripoli’de terk edilmiş bir evde yaşadıklarını anlattı. BM’nin kendilerine Lübnan’a sığındıkları ilk bir yıl süresince fert başına aylık 30 dolarlık yemek kuponu yardımında bulunduğunu belirten Abdulkader, bu desteğin de geçtiğimiz sonbaharda kesildiğini dile getirdi. Çocuklarını doyurmakta yaşadığı sıkıntıların giderek arttığını belirten sıkıntılı anne, ‘‘Hergeçen gün sorunlarımız daha da arttı. Çocuklarım zayıfladı ve hastalıktan kurutulamaz oldular.’’ dedi.

Tripoli’deki hastanede BM temsilcileri ile görüşen Abdulkader, ‘‘Evlatlarımın hergün açlıktan kıvrandıklarını görmeye tahammülüm kalmadı.’’ diye yakındı. BM yetkilileri, Abdulkader’in Tripoli’deki hastanede yattığını ve doktorların talihsiz annenin vücudunda yüzde 70 oranında yanık bulunduğunu rapor ettiklerini söyledi.

MÜLTECİLERİN YÜZDE 30’UNUN YEMEK VE MADDİ YARDIMI KESİLDİ

BM, mülteci akınının devam etmesi nedeniyle eski mültecilere yapılan yardımları aşamalı olarak kesiyor. BMMYK kayıtlarına göre bugün Lübnan’daki mültecilerin yüzde 30’unun yemek ve maddi yardımı kestildiği görülüyor. Bu da Lübnan’da 300 bin mültecinin herhangi bir yardım almadan hayata tutunmaya çalıştığı manasına geliyor.

Geçtiğimiz aylarda Kuveyt’te yapılan Suriyeli mültecilere yardım zirvesinde 2014 için ülkelerin verdiği yardım sözünün bugüne kadar ancak yüzde 14’ü yerine getirilmiş durumda.

BMMYK’nın Lübnan temsilcisi Ninette Kelley, Suriye’de son zamanlarda çatışmaların biraz durulduğunu belirterek, ‘‘Bugünlerde daha fazla mültecinin sınırı aşarak gelmelerini bekliyoruz. Ve burada bizlerde çaresizlik içinde artan mülteci sayısını kayıt ediyoruz.’’ diyerek yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Suriyeli mültecilerin her birinin ayrı bir dram yaşadığını belirten Kelley, ‘‘Hangisinin yüzüne baksanız acı ve hüzünün yerleştiğini görürsünüz. Bu Suriye krizinin resmidir işte.’’ dedi.

Lübnan’daki Suriyeli mültecilerde şanslı olanları bugün gündelik iş bulabilmiş ya da Türkiye’de olduğu gibi daha çok sokakta çiçek, mendil gibi şeyler satarak hayata tutunmayı başarmış durumda. Ancak BM görevlisi Kelley’in de ifade ettiği gibi ne kadar mültecinin küçükte olsa ailesini geçindirebilecek kazanç elde edebildiği belli değil.

AMOS: MİLLETİN GELECEĞİ RİSK ALTINDA

Cuma günü Lübnan’daki temaslarını tamamlayarak ayrılan BM Genel Sekreter yardımcısı ve İnsani Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yarısının çocuk olduğunu ifade etti.  

Mülteci sorununun Lübnan ekonomisi, siyaseti ve sosyal hayatını olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirten Amos, ‘‘Lübnan hükümetine ve buradaki insanlara daha fazla yardım yapmak zorundayız ki, sağlık, eğitim, temiz su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilsinler.’’ dedi.

Mülteci kamplarında aileleri ziyaret ettiğini hatırlatan Amos, ‘‘Birçok ebeveyn çocuğunu okula gönderebilecek maddi güce sahip değil. Milletin geleceği risk altında.’’ diye tepkisini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.