Le Monde gazetesi, Esed’in kimyasal silah kullandığını kanıtladı

Le Monde gazetesi, Esed’in kimyasal silah kullandığını kanıtladı

Suriye’de rejim güçlerinin kimyasal silah kullanıp kullanmadığı ile ilgili tartışmalar devam ederken Fransız Le Monde gazetesi, Beşar el Esed güçlerinin kimyasal silah kullandığına yönelik görüntüleri yayınladı.


Nisan ve Mayıs aylarını Suriye’de geçiren Fransız gazeteci Jean-Philippe Remy ve fotoğrafçı Laurent Van der Stockt imzalı haberde Esed yönetiminin muhalif güçlere yönelik birçok kez kimyasal silah kullandığı iddia edildi.


Suriye’nin başkenti Şam’ın merkezine en yakın banliyölerden Jobar’da, Esed güçlerinin ilk olarak 11 Nisan’da kimyasal silah kullandığı belirtilirken Fransız fotoğrafçı Laurent Van der Stock’un da 13 Nisan’da Rejim güçlerinin kimyasal silah kullandığına şahit olduğu belirtildi.


Fransız fotoğrafçı, 13 Nisan’da Beşar el Esed güçlerinin kimyasal silah olan Sarin gazını kullandığını iddia etti. Laurent Van der Stockt, gaza maruz kalan muhalif güçleri bizzat gözlemlediğini belirtirken kendisinin de 4 gün boyunca solunum sıkıntısı çektiğini açıkladı. Haberde Suriyeli bir doktor da kimyasal gazdan etkilenen insanlardan bahsederken, ”Bize geldiklerinde nefes alma güçlüğü yaşıyorlar. Bazılarında kusma durumu da var. Hiçbirşey duymuyor ve konuşamıyorlar. Acil müdahale yapılmazsa ölüm kaçınılmaz” vurgusunda bulundu. Fransız gazetecilerin Suriye’nin başkenti Şam’ın etrafında kimyasal gazların kullanıldığına yönelik birçok bulguya ulaştıkları belirtildi.


Konuyla ilgili konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına yönelik bulguların daha güçlü hale geldiğini söyledi.


Başkan Barack Obama, daha önce yaptığı açıklamada, Suriye’de kimyasal silah kullanımının kendileri açısından kırmızı çizgi olacağını açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.