Lavrov: Suriye krizi Rusya ve ABD’ye kalsa çoktan çözülürdü

Lavrov: Suriye krizi Rusya ve ABD’ye kalsa çoktan çözülürdü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de yaşanan krize pek çok dış oyuncunun müdahil olduğunu, Rusya ve ABD’ye kalsa sorunun şimdiye kadar çoktan çözülmüş olacağını söyledi.

Fas Dışişleri Bakanı Saad El-Osmani ile görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Suriye krizinin çözümü sadece Rusya ve ABD’ye bağlı olsa idi çoktan olumlu sonuç alınırdı. Maalesef daha bir çok dış oyuncu Suriye krizine müdahil. Rusya ve ABD’nin inisiyatifi ile belirlenen Cenevre uluslar arası konferansının toplanması da onların hedefi değil.” eleştirisi getirdi.

Suriye’de yaşanan iç savaşı dini boyutta tutmak isteyenler olduğuna değinen Lavrov, bu merkezlerin ülkede ulusal birlik kurulmasını istemediklerini de belirtti.

Rusya ve ABD’nin destekleri yapılması planlanan Cenevre konferansında takvim konusunda henüz mutabakat sağlanabilmiş değil. Muhalefetin Beşşar Eset’in koltuğunu bırakması yönündeki ön şartı, İran ve bölge ülkelerinden katılımlar ve muhalefetin tek çatı altında konferansta yer alıp almaması konusunda tartışmalar sürüyor.

TARTUS’DA SİVİL PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Rusya’nın Tartus kentinde bulunan deniz askeri üssünü boşalttığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Lavrov, “Tartus deniz üssü normal prosüdüründe çalışıyor. Orada bulunan personelin tahliye edilmesi gündemde yok. Rus askeri personel uzun zaman önce oradan ayrıldı. Şimdi sadece sivil personel görev yapıyor.” bilgisini verdi.

Sivil personelin görev yapmasının çok daha iyi olduğuna değinen Rus Bakan, Akdeniz’de bulunan Rus savaş gemilerinin bakım ve lojistik desteklerinin bu üs üzerinden sağlandığını vurguladı.

El-Cezire muhabirinin The Guardian’da yayınlanan Rusya’nın Şam’da bulunan üssünü kapattığı yönündeki iddiaları sorması üzerine Lavrov, “Guardian haberi geçmiş, El-Cezire geri mi kalmış?” diyerek espri yaptı. Rusya’nın Şam Büyükelçiliği’nin normal işleyişinde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Lavrov, “Rus diplomatlar her türlü şartta, tehlikeli koşullarda ve tansiyonun yüksek olduğu yerlerde görevlerini sürdürür.” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.