Lavrov ile Kerry’nin kimyasal silah teklifine BM’den destek geldi

Lavrov ile Kerry’nin kimyasal silah teklifine BM’den destek geldi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Skereteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışileri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye’nin elinde buldurduğu kimyasal silahlar ile ilgili önerilerine destek verdi.

BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Ban, ‘‘Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamasını az önce okudum. Aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in bu sabah Londra da yaptığı açıklama var. Her iki fikri de destekliyorum’’ dedi.  

BM heyetinin Suriye’de yürüttüğü kimsayal silah kullanımı ile ilgili araştırma sonucunun eline ulaşması durumunda kendisinin BM Güvenlik Konseyi’ne bazı öneriler sunacağını belirten Ban, tekliflerinden birinin Suriye’nin elinde bulunan kimyasal silahların güvenli bir şekilde transfer edilmesinin olacağını kaydetti.

 

Suriye hükümetinin son tekliflere olumlu cevap vereceğini beklediğini aktaran Ban, kimsayal silahların güvenli bir şekilde transfer edilip imha edilmesi için hızlı davranılmasını istedi.

Ban, 21 Ağustos’ta Şam banilyösünde hükümet güçleri tarafından yapıldığı ileri sürülen kimyasal silah saldırı iddialarını araştıran BM misyonunun nihai raporunun henüz eline ulaşmadığını belirtti. Kimyasal silah kullanımına dair raporun Dr. Ake Sellström’ün başında bulunduğu ekip tarafından hazırlayacağı ve raporda iddiaların teyit edilmesi durumunda bunun çok büyük bir suç olacağını söyleyen Ban, böyle birşeyinde mutlaka uluslararası toplum tarafından cezalandırılması gerektiğini ifade ettti.

Gazetecilere geçen hafta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde yapılan G-20 zirvesinde yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Ban, toplantılarda gündemin hep Suriye olduğunu dile getirdi. Suriye’de devam eden iç savaşın iki buçuk yıldır sürdüğüne işaret eden Ban, bu süre zarfında BM Güvenlik Konseyi’ni felç hale getiren bölünmüşlüğün utanç verici olduğunu söyledi. Ban, ‘‘Eğer Dr. Sellström raporunda kimyasal silah kullanıldığını teyit ederse buna kesinlikle Güvenlik Konseyi birlik içinde gerekli cevabı vermelidir. Gerçekten de böyle birşey evrensel bir kınamayı hak eder’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.