Kuzey Kore yeni uzun menzilli seyir füzesini test etti

Kuzey Kore yeni uzun menzilli seyir füzesini test etti

Kuzey Kore devlet medyası, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Japonya’nın kara sınırlarıının neredeyse tamamını vurabilecek yeni bir uzun menzilli seyir füzesi test ettiğini açıkladı. Resmi KCNA haber ajansı, hafta sonu testlerinde füzelerin bin 500 km’ye kadar yol aldığını söyledi. Rapor, Kuzey Kore’nin gıda kıtlığına ve ekonomik krize rağmen hala silah geliştirme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.

ABD ordusu, Kuzey Kore’de gerçekleştirilen son testlerin uluslararası topluma tehdit oluşturduğunu ve komşu Japonya’nın “önemli endişeleri” olduğunu söyledi. Kuzey Kore Rodong Sinmun gazetesinde yer alan bir fotoğrafta, bir fırlatma aracından ateşlenen bir füzenin yatay uçuşta olduğu görülebiliyordu. KCNA ajansı, füzelerin “büyük öneme sahip stratejik bir silah” olduğunu söyledi.

KUZEY KORE’NİN İLK UZUN MENZİLLİ SEYİR FÜZESİ SINIFI GEÇTİ

Devlet ajansı, testlerin Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirildiğini ve füzelerin Kuzey Kore karasularına düşmeden önce hedeflerini vurduğunu da sözlerine ekledi. Kuzey Kore analisti Ankit Panda’ya göre, testleri tamamlanan füze nükleer savaş başlığı taşıyabilecek ülkenin ilk uzun menzilli seyir füzesi.

BM Güvenlik Konseyi yaptırımları, Kuzey Kore’nin balistik füze denemesini yasaklıyor, ancak bunun gibi seyir füzelerini değil. Konsey, balistik füzeleri seyir füzelerinden daha tehdit edici buluyor çünkü daha büyük ve daha güçlü yük taşıyabiliyorlar, çok daha uzun menzile sahipler ve daha hızlı uçabiliyorlar. Bir balistik füze bir roket tarafından desteklenir ve yay benzeri bir yörüngeyi takip ederken, bir seyir füzesi bir jet motoru tarafından desteklenir ve daha düşük bir yükseklikte uçar.