Kuzey Kore taht kavgasında kardeş kanı döküldü

Kuzey Kore taht kavgasında kardeş kanı döküldü

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un üvey abisi Kim Jong-nam’ın Malezya’da suikasta uğradığı iddia edildi.

Güney Kore medyası dün flaş bir haber ile sarsıldı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un üvey abisi Kim Jong-nam’ın Malezya’nın başkanı Kuala Lumpur’da zehirli kullanılarak suikasta uğradığı iddia edildi.

Söz konusu iddia bugün batı medyasında da yer aldı. İddialara göre üvey abi Kim’in havalimanında Kuzey Koreli olduğu tahmin edilen bir kadının zehirli ok atması sonucu öldürüldüğü ileri sürüldü. Malezya polisi idddiaları doğrularken, saldırganların uyrukları ve Kim’in hayata tamamen göze yumduğu ise halen merak konusu.

İlerleyen saatlerde suikastten sorumlu tutulan kadının Vietnam pasaportu ile ülkede bulunduğu açıklandı.

Güney Kore’deki Kuzey Kore uzmanları, söz konusu cinayetin arkasında Pyongyang yönetimi olduğunu düşünüyor. Kuzey Kore’den halen suikast ile ilgili resmi bir açıklama yapmazken, bu olaydan sonra liderlik koltuğunun bir alternatifi olmadığı için Kuzey Kore lider Kim Jong-un’un başta ABD olmak üzere Çin ve Rusya’ya karşı müzakerelerde eli güçlenmiş oldu.

Üvey abi Kim, aslında baba Kim Jong-il’in varisi olarak görülüyordu. Süreçte Kuzey Kore’deki bürokrasinin gözünden düşen Kim Jong-nam, Makao’ya sürgüne gitmek zorunda kalmıştı. Makao’da Çin’in gözetiminde duran abi Kim, genç lider Kim Jong-un’un yönetime geçmesinden sonra rejimin en büyük tehlikesi haline gelmişti. Geçtiğimiz yıllarda idam edilen enişte Jang Sung-taek, bir darbe ile Kim Jong-nam’ı lider yapmakla yargılanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.