Kuzey Kore nükleer denemeleri askıya almayı kabul etti

Kuzey Kore nükleer denemeleri askıya almayı kabul etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre Kuzey Kore,  uranyum zenginleştirme programı ile uzun menzilli füze ve nükleer testleri askıya almayı kabul etti. Buna karşılık, ABD Kuzey Kore’ye 240 bin ton gıda yardımı yapacak.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Il’in ölümünden sonra  babasının yerine geçen yeni lider Kim Jong Un ile geçen hafta boyunca Çin’in başkenti Pekin’de sürdürülen müzakerelerin sonucunda anlaşmaya varıldı. Geçmiş müzakerelerde ABD liderleri yoksul ülkelere gıda yardımı ile nükleer silahsızlaştırmanın iki ayrı konu olmasında ısrar etmelerine rağmen Kuzey Kore yetkilileri bu iki konunun ilişkili olduğunu ileri sürüyordu.

Çarşamba sabahı Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, her iki tarafın önümüzdeki günlerde “sürekli ihtiyaca göre ek yardım planı ile başlangıçta 240 bin ton beslenme yardımı”  ile ilgili olarak bir araya gelecekleri aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Diyalog ortamını geliştirmek ve nükleer silahlardan arınmaya olan bağlılığını göstermek için, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Yongbyon’da nükleer testler ve uranyum zenginleştirme işlemleri dahil olmak üzere nükleer faaliyetleri ile uzun menzilli füzeleri üzerinde moratoryum uygulanmasını kabul etti” dedi.

Yapılan açıklamada aynı zamanda Kuzey Kore’in “uranyum zenginleştirme faaliyetlerini izlemek için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetçilerine uranyum zenginleştirme tesislerine dönmek için izin verdiği” de ifade edildi.

Nuland açıklamasında ABD’nin daha geniş alanlarda Kuzey Kore’nin davranışları ile ilgili halen  endişeleri bulunmasına rağmen bugünkü duyurunun kısıtlı da olsa müzakerelerde ilerleme olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.
Açıklamada ayrıca, ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı “düşmanca bir niyetinin olmadığı”  teyit edildi ve Washington’un “eğitim, kültür, spor alanları da dahil olmak üzere, izole bir ülke ile insan alışverişini artırmak için adımlar atmaya hazır olduğu” bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.