Kuzey Irak’taki mültecileri kış ve işsizlik vuruyor

Kuzey Irak’taki mültecileri kış ve işsizlik vuruyor

Kuzey Irak’ta bulunan 1,5 milyona yakın mülteci kışın yaklaşması ile hayat şartlarının zorlaşmasından endişeleniyor. Yağan ilk yağmur mültecileri perişan hale getirdi. Kampta yaşayan gençlerin en temel sorunu ise işsizlik.

Dün yağan yağmurun etkisiyle birçok mülteci çadırını su bastı. Çadırda kullandıkları eşyalar kullanılmaz hale geldi. Gece boyunca gözlerine uyku girmediğini, yağmur ve gök gürültüsünden çocukların sabaha kadar ağladığını belirten Abbas Razzak, “ Geçen yıllarda yağmuru Allah’ın bir nimeti olarak görüyorduk, ancak bu yıl çadırın altında, ilk defa hayatında yağmurun yağmaması için dua ettik. “ şeklinde konuştu.

Mültecilere verilen yiyeceklerin son kullanma tarihlerinin geçtiğini belirten Muhammed isimli mülteci kamptaki çocukların yemeklerden zehirlendiğini söyledi. Muhammed sözlerine şöyle devam etti: ” Yeter artık tüm dünyaya sesleniyorum. Evlerimize dönmek istiyoruz. Bize verilen yemekler köpekler ve kediler bile yemez. Hepimiz hastalandık”.

GENÇLER İŞSİZLİKTEN ŞİKAYETÇİ

Kampta yaşayan gençlerin en temel sorunu işsizlik. Ailesinin geçimin sağlamak için kampta küçük manav dükkânı açan Raad Nuri, kampta mültecilerde para bulunmadığı için günde bir kilo domatesi zar zor satabildiğini söylüyor. Raad, ” İşsizlikten nefret ediyorum. Bana nedenini sorarsanız parasızlık, boş oturmak canımı sıkıyor, sabahtan akşama kadar bir kilo domates satabiliyorum. Tek çaremiz kaldı, oda evlerimize geri dönmek.” ifadelerini kullandı.

“BAYRAMDA KİMSE BİZİ ZİYARET ETMEDİ”

Kampta yaşayan Şirin Mustafa isimli çocuk, geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda kimsenin kendilerini ziyaret etmediği için büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Şirin,” Ramazan Bayramı’nda evimize amcalarım ve dayılarım gelip bana bayramlık hediye verdiler. Ancak, bu bayram kimse bizi ziyaret etmedi. Babam da işsiz olduğu için yeni elbise alamadık. Bir an önce evimize dönmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Kuzey Irak’ta 40 civarında kamp ve yaklaşık 1,5 milyon mülteci bulunuyor. Bağdat’ın Kürt Yönetimine uyguladığı bütçe ambargosu sebebi ile Kürdistan Yönetimi mülteciler için yeterince kaynak ayıramıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.