Kutsal değerlere saygı için BM’de üçlü girişim

Kutsal değerlere saygı için BM’de üçlü girişim

Hz. Muhammed’e (sas) hakaret eden filmin ABD’de yayınlanması ve ardından yaşanan olaylarla ilgili tartışmalar sürerken Türkiye, İsveç ve Brezilya, Birleşmiş Milletler nezdinde üçlü bir girişim başlatıyor.

Hz. Muhammed’e (sas) hakaret eden filmin ABD’de yayınlanması ve ardından yaşanan olaylarla ilgili tartışmalar sürerken Türkiye, İsveç ve Brezilya, Birleşmiş Milletler nezdinde üçlü bir girişim başlatıyor. Üç ülke “Dinler ve Kutsal Değerlere Saygı” konusunda uluslararası camia tarafından ortak bir tavır alınması için çalışmalar yapacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki ülkeden muhatabıyla bu meseleyi görüştüklerini ve diplomatların çalışma yaptıklarını açıkladı. Amaç bir BM belgesi oluşturarak hassasiyet sağlamak. Bakan Davutoğlu, yarın BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmada da bu konuda önemli mesajlar verecek.

BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Davutoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio de Aguiar Patriota, bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Üç ülke birçok konuda ortak proje geliştirme için uzlaşırken ilki film krizi olacak. Türkiye, ifade özgürlüğünün kutsal değerlere hakaret hakkı vermeyeceğini savunuyor. Batı dünyası ise ifade özgürlüğü konusunda katı bir duruşa sahip. Üç ülke, meseleye kesin bir çözüm bulunamasa bile uluslararası camianın ortak bir tavır sergileyerek sorumlu hareket etmesini istiyor. Hazırlanacak bir BM kâğıdı, akla gelen ilk çözüm. Liderlere daha sorumlu mesajlar vermeleri tavsiyesinde bulunulacak. Ayrıca yaşanan şiddet olaylarının da hiçbir surette kabul edilemeyeceği belirtilecek.

Davutoğlu, HIllary ClInton ile görüştü

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de bir araya geldi. Görüşmenin ana gündemini Suriye oluşturdu. İki bakan muhaliflere desteğin devam etmesi konusunda uzlaştı. Muhalefetin güçlendirilmesi için lojistik desteğin sürdürülmesinde hemfikir kalan iki ülke farklı yerlerdeki sivil ve askeri muhaliflerin Esed rejimine karşı ortak hareket etmesi için çalışacak. Clinton bunun dışında Ankara’ya “İsrail ile ilişkileri düzeltin.” telkininde bulunurken Davutoğlu, Türkiye’nin üç şartını tekrarladı. Görüşmede, ABD’de yayımlanan hakaret filmi de gündeme geldi. Clinton, Türkiye’nin net tavır ve açıklamalarına teşekkür ederken Davutoğlu bu konuda BM nezdinde yapacağı girişimleri anlattı. Clinton’ın kasım ayındaki seçimlerden sonra görevi bırakması beklendiğinden görüşme bir nevi veda niteliğindeydi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.