Kürtleri IŞİD’e yardımla suçladı

Kürtleri IŞİD’e yardımla suçladı

Irak’ın Şii Başbakanı Nuri el Maliki, kısa bir süre önce bağımsızlık referandumunu gündeme getiren Bölgesel Kürt Yönetimi’nin ülkenin önemli Sünni bölgelerini ele geçiren IŞİD örgütüne yardım ettiğini öne sürdü. ‘Sessiz kalmayacağız.’ dedi.

Uygulamakla suçlandığı mezhepçi politikalar nedeniyle özellikle Sünni Arapların tepkisini çeken Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile gerginliğe neden olabilecek bir iddia ortaya attı. Haftalık televizyon konuşmasında ülkede çoğunlukla Sünnilerin yaşadığı bölgelerde hâkimiyeti ele geçiren Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) değinen Iraklı lider, radikal Selefi örgüt ve müttefiklerinin IKBY başkenti Erbil’i bir üs olarak kullandığını öne sürdü. “Erbil’in İslam Devleti (IŞİD), Baasçılar, El Kaide ve teröristlerin faaliyetleri için bir üs haline gelmesi hakkında hiçbir zaman sessiz olmayacağız.” dedi. IKBY’yi kastederek, “Bazı gruplar dün bizim ortağımızdı. Ancak, bugün görüyoruz ki karşımızda cephe almış, Irak’ın parçalanmasının peşindeler. Bunlar emellerinden vazgeçip Irak’a karşı bir komplo peşinde olmadıklarını ispat etmeliler.” şeklinde konuştu.

Suriye’deki iç savaş süresince aldığı mali ve askeri destekle gücünün zirvesine tırmanan IŞİD militanları, geçtiğimiz ayın ilk yarısında süratle komşu Irak topraklarının 3’te 1’ini işgal etmiş, 10 Haziran’da ülkenin 2. büyük kenti Musul’u ele geçirerek bir gün sonra da buradaki Türkiye Başkonsolosluğu’nu basmış ve 49 Türk vatandaşını rehin almıştı. IŞİD karşısında tutunamayan Irak ordusundan boşalan bazı bölgelere müdahale eden Kürt peşmerge güçleri ise zengin petrol yataklarıyla tanınan ve buradaki kalabalık Türkmen nüfusu nedeniyle Türkiye’nin de eskiden yakın alaka gösterdiği Kerkük’te kontrolü ele geçirmişti. IKBY Başkanı Mesud Barzani, son gelişmeler sonrasında Irak’ın toprak bütünlüğünün zedelendiğini ve Kürt bölgesinin de kısa bir süre içinde bağımsızlık referandumuna gideceğini açıklamıştı.

İNFAZ EDİLEN 53 KİŞİNİN CESEDİ BULUNDU

Öte yandan, Irak’ta bir türlü yatıştırılamayan mezhep temelli şiddet olaylarına dün bir yenisi eklendi. Irak güvenlik güçleri, Bağdat’ın 125 kilometre güneyinde bulunan Hilla yakınlarındaki Şii köyü Hamisiye’de gözleri ve elleri arkalarından bağlanmış 53 ceset buldu. İnfaz edilerek öldürüldükleri anlaşılan kişilerin kimlikleri ya da katillerinin kimler olabileceği açıklanmadı. Irak’ta son IŞİD taarruzu başlamadan önce de her ay ortalama 700-800 kişi benzer şiddet olaylarında hayatını kaybediyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.