Kürt bakanlardan Irak hükümetine boykot

Kürt bakanlardan Irak hükümetine boykot

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) radikal selefi IŞİD örgütünü himaye etmekle suçlaması, fiilen üçe bölünen ülkede yeni bir hükümet krizini tetikledi.

Bağdat merkezî hükümetindeki en üst düzey Kürt yetkili olan Başbakan Yardımcısı Roz Nuri Şavez, kabinedeki diğer üç Kürt bakanla birlikte hükümet çalışmalarını boykot edeceklerini açıkladı. Maliki’nin bu tip açıklamalarla, ülkenin yaklaşık üçte birini ele geçiren IŞİD karşısında yaşanan ‘güvenlik fiyaskosunun’ üzerini örtmeye çalıştığını iddia eden Şavez, Başbakan’ı istifa etmeye çağırdı. Başbakan Maliki, radikal Selefi örgüt ve müttefiklerinin IKBY başkenti Erbil’i bir üs olarak kullandığını öne sürmüştü.

Irak kabinesinde Şavez’in dışında Dışişleri, Ticaret, Sağlık ve Göç bakanları da Kürt. Ancak Bağdat’la Erbil arasındaki kırılmanın giderek büyüdüğünün bir işareti olarak görülen açıklamanın yalnızca sembolik değeri olduğu belirtiliyor. Zira uyguladığı mezhepçi politikalarla ülkedeki diğer kesimleri devlete yabancılaştırmakla suçlanan Şii Başbakan Maliki’ye tepki gösteren Sünni blok hükümetten çekilmesine rağmen hükümet çalışmalarına devam etmişti. Nisan ayında gerçekleşen genel seçimlerden galip ayrılan ancak çoğunluğu sağlayamayan Maliki liderliğindeki Şii blok, yeni bir hükümet kurulmasını da henüz sağlayabilmiş değil. IŞİD’in, Maliki hükümetinin politikalarından rahatsızlık duyan ülkenin Sünni bölgelerini hızla ele geçirmesinin ardından IKBY güçleri de Kerkük’ü kontrol altına almış ve Erbil, bağımsızlık referandumu yapacaklarını duyurmuştu. Maliki’nin açıklamalarına IKBY Başkanlığı internet sitesinden de derhal sert bir cevap yayınlandı. Maliki’yi Irak’ta izlediği yanlış politikaların faturasını başkalarına kesmekle suçlayan IKBY, Başbakan’ın ‘histerik hale geldiğini ve dengesini yitirdiğini’ savundu. Zamanında Maliki’nin de Erbil’de sığınmacı olarak yaşadığı hatırlatılan açıklamada, bölgelerine teröristlerin değil yalnızca ‘çaresiz halkın’ sığındığı ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.