Kudüs Günü Yürüyüşüne Yahudilerden de destek

Kudüs Günü Yürüyüşüne Yahudilerden de destek

Almanya’nın başkenti Berlin’de 1982 senesinden bu yana düzenlenen Kudüs Günü Yürüyüşü, İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle gergin geçti.

Her sene olduğu gibi bu sene de Berlin Adenauerplatz Meydanı’nda toplanan Filistin yanlısı grup burada önce küçük bir miting düzenledi. İsrail’in Filistin politikasını eleştiren ve Filistin topraklarındaki işgaline son vermesini talep eden protestoculara antisiyonist ortodoks Yahudiler de destek verdi.

Burada yapılan konuşmalarda İsrail’in ırkçı politikaları eleştirilirken, Yahudi düşmanlığı ve antisemitizmden uzak durulması gerektiğine vurgu yapıldı. İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahşete son vermesi istendi.

ANTİSİYONİST ORTODOKS YAHUDİ DESTEĞİ

Her sene olduğu gibi bu sene de İngiltere’den gelerek Kudüs Günü Yürüyüşü’ne katılan iki ortodoks Yahudi, İsrail aleyhine pankartlar taşıdılar. ‘İsrail Yahudileri temsil etmiyor’ diyen antisiyonist Yahudiler, Yahudilik ile siyonizmin birbirine zıt kavramlar olduğuna, Filistin’deki siyonist devlet işgaline son verilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

İSRAİL YANLISI KARŞI EYLEM

İsrail yanlısı bir grup da meydanın öbür tarafında karşı eylem yaptı. İsrail bayrakları ve İsrail yanlısı dövizler taşıyan grup, İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğunu ve antisemitizme karşı olduklarını duyurdular. İsrail lehine sloganlar atan İsrailli eylemciler, antisemitist buldukları Kudüs Günü Yürüyüşü’nün de Almanya’da yasaklanması istediler.

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Berlin polisi bu iki grubun karşı karşıya gelmemesi için yoğun güvenlik önlemleri aldı. Kurfürstendamm Caddesi boyunca yürüyen kalabalık, zaman zaman İsrail bayrağı açan küçük gruplarca provake edildi. Bu nedenle Kudüs Günü Yürüyüşçüleri ile İsrail yanlıları arasında kısmen gerginlikler yaşandı. Olaylara anında müdahele eden polis az sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Yürüyüş Wittembergplatz meydanında sona erdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.