Kremlin kaynağı: Rusya-ABD ilişkilerinde soğuk dalga

Kremlin kaynağı: Rusya-ABD ilişkilerinde soğuk dalga

Kremlin, ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova’da 3-4 Eylül’de yapılması planlanan zirveyi iptal etmesini iki ülke ilişkilerinde soğuk bir dönemin başlamasının işareti olarak değerlendiriyor.

 

Kommersant gazetesine değerlendirmede bulunan Kremlin kaynaklarına göre, CIA eski çalışanı Edward Snowden’e geçici siyasi sığınma verilmesi gerekçesi ile ABD’nin attığı adıma Rusya da karşılık vermek zorunda kalacak.

 

Kremlin kaynağı, “Snowden’e geçici siyasi sığınma verilmesi bu zirvenin iptali için sadece bir gerekçe oluşturdu. Amerikalılar Rusya ile ciddi müzakerelerden kaçıyor. Onların zirveyi iptali karşılık verilmesine neden olacak. Bu da ikil ilişkilerde yeni bir soğuk dalganın başlamasına neden olacak.” değerlendirmesinde bulundu

 

Rusya ve ABD arasında soğuk savaş reflekslerinin hala canlı olduğuna değinen uzmanlar, Obama’nın Rusya’ya misillemede bulunmuş olabileceğini belirtiyor. Chicago’da yapılan G8 zirvesine Başbakan Dmitri Medvedev’i gönderen Putin’e, Obama Vladivostok’da yapılan APEC zirvesine katılmayarak karşılık verdi. Olumsuz zincir halkaları Soğuk Savaş yıllarını andıracak şekilde Magnitski listesi ve Snowden krizi ile devam ediyor.

 

Başkan Obama’nın St. Petersburg’da yapılacak G20 zirvesini iptal etmemesi ise iki başkentin ilişkileri tamamen koparmaktan çekindiğinin bir işareti olarak görülüyor. Bugün Washington’da iki ülke dışişleri ve savunma bakanları 2+2 toplantısında bir araya gelecek.

 

Snowden’e siyasi sığınma verilmesinin yanı sıra, Suriye krizi, İran nükleer programı, füze kalkanı ve diğer ikili ilişkiler detaylı bir şekilde masaya yatırılacak. Bakanların soğuyan ilişkileri çözme ihtimali ise düşük görülüyor.

 

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ikili ilişkilerin engelleyen bir kısım sorunlara rağmen görüşmenin yapıcı bir atmosferde geçmesinin beklendiği kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.