Konsey, Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırım kararı aldı

Konsey, Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırım kararı aldı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz ay nükleer deneme yapan Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırımları içeren karar aldı.
BM Genel Merkezi’nde yapılan toplantı sonunda yayınlanan bildiri ile kararın Konsey’e üye tüm ülkelerin desteği ile alındığı açıklandı. Yaptırım kararları ülkeden nakit havaleleriyle lüks tüketim mallarının alımı ve bazı yetkililerin mal varlıklarının dondurulmasını kapsıyor. Üst düzey üç yetkili için seyahat yasağı da yaptırımlar arasında. Ayrıca Kuzey Kore ordusuyla bağlantılı iki firma da yaptırımlara hedef oldu.

Kuzey Kore yönetimi, kendisine karşı saldırgan davranmakla suçladığı ülkelere karşı ‘önleyici nükleer saldırı’ düzenleme hakkını kullanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Pyongyang, Şubat ayındaki nükleer denemenin ‘ABD’nin devam eden düşmanlığına karşı öz savunma amacıyla gerçekleştirildiğini’ açıklamıştı.

Uzmanlar, yaptırım kararında Kuzey Kore’nin en önemli müttefiki ve en büyük ticari ortağı Çin’in onayının olmasına ayrıca da dikkat çekiyor.

Bazı gözlemciler, daha önce komşuluk ilişkilerini zedelememek gerekçesiyle Kuzey Kore’ye yönelik sert yaptırımları desteklemeyen Çin’in bu tavrında son zamanlarda değişikliğe gitmiş olabileceğine dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.