Konsey, Hutsilerin iki liderine daha silah ambargosu kararı aldı

Konsey, Hutsilerin iki liderine daha silah ambargosu kararı aldı

Yemen’de devam eden iç savaş ve Suudi Arabistan önderliğinde düzenlenen hava saldırılarını sonlandırmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) muhalif Hutsilerin iki liderine karşı silah ambargosu kararı aldı.

BM Güvenlik Konseyi’ne Husilere karşı hava harekatı düzenleyen koalisyon ülkelerinin hazırlayıp Ürdün’ün sunduğu tasarıyı Rusya’nın çekimser kalması ile onaylandı. BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada 15 üyeden yalnızca Rusya çekimser kalırken diğerleri tasarı lehinde oy kullandığı gözlendi.

Konsey’e güç kullanma yetkisi veren 7. bölüm kapsamında ele alınan tasarı ile Hutsilerin iki liderine daha silah yardımı, transferi  ya da ticareti yapılmasına uluslararası yasak getirildi. Bu kapsamda eski Yemen  Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in oğlu Ahmed Ali Salih ve Husilerin önde gelen isimlerinden Abdulmalik el-Husi’ye doğrudan ya da dolaylı silah satışı, temini ya da transferi yasaklandı. Konsey geçen yıl kasım ayında da eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile Husilerin önde gelen Abdullah Yahya el-Hakim, Abd el-Halik el-Husi’ye karşı da silah ambargosu kararı almıştı. Bu tasarının kabul edilmesiyle Yemen’de ambargo uygulananların sayısı beşe çıkmış oldu.

Konsey’in kabul ettiği tasarıda Suudi Arabistan ile Yemen’e komşu diğer ülkelere ambargo uygulanan kimselere karşı silah taşındığına dair yeterli bilgi bulunması dahilinde kara, deniz ve  hava sahasını kullanan ilgili ülkeye arama yetkisi de tanıyor.

YENİDEN HUTSİLERE İŞGALE SON VERMEYE ÇAĞRISI YAPILDI

Silah ambargosunun yanı sıra tasarıda Hutsilere Konsey, bugüne kadar işgal ettikleri hükümet binalarını, şiddeti, esir aldıkları Yemen Savunma Bakanı ile ele geçirdikleri Yemen ordusuna ait askeri bölge ve malzemeleri de derhal salıvermeleri çağrısında bulunuyor. Hutsiler’den ayırca yabancı ülke vatandaşları, yardım görevlileri ve diplomatların tahliyesine olanak vererek uluslaraarası insani yardımlar için de gerekli işbirliğinin temini isteniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.