Komedyen Yusuf, ABD ile Mısır arasında tartışma konusu oldu

Komedyen Yusuf, ABD ile Mısır arasında tartışma konusu oldu

Mısırlı komedyen Basim Yusuf’un İslam dinine ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye hakaret ettiği iddiası ile mahkemede ifade verdikten sonra kefaletle serbest bırakılmasının ardından ABD ile Mısır arasında ‘Komedyen Yusuf’ tartışması başladı.

    

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Basim Yusuf’un gözaltına alınarak mahkemeye çıkarılmasını eleştirerek, bu durumun, temel özgürlükler konusunda hükümetin kararlılığı hakkında endişelere yol açtığını öne sürdü.

    

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Yusuf hakkında savcılığa şikayette bulundukları yönündeki iddiaları yalanlayarak, Mısır’da yargının ve mahkemelerin bağımsız olduğunu hatırlattı.

    

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yusuf’a kanunlara saygılı olması ve hiciv sınırları içerisinde kalması tavsiye edildi.

    

İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi ise konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD’yi Mısır’ın içişlerine karışmakla suçladı ve herkesten yasalara saygılı olmasını istedi.

    

Tartışma, Amerikalı şovmen ve komedyen Jon Stewart’ın, Yusuf’un durumunu ABD’de günlük olarak yayınlanan şovuna taşıması ile daha da alevlendi.


ABD’nin Kahire Büyükelçiliği, Jon Stewart’ın Basim Yusuf’u konu olarak kullandığı şovunun linkini, sosyal paylaşım sitelerinden paylaştı.

    

Mısır Cumhurbaşkanlığı, resmi Twitter hesabından Kahire Büyükelçiliği’ne “Diplomatik misyon, bu gibi olumsuz siyasi propagandalar için uygun değildir” ifadesiyle tepki gösterdi.

    

Mısır’da CBC kanalında haftalık program yapan Basim Yusuf hakkında   İslam’a ve Cumhurbaşkanı Mursi’ye hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma açılmış, Yusuf geçen Pazar günü gözaltına alınmıştı.

    

Soruşturma kapsamında Yusuf’un programlarını inceleyen bilirkişi heyeti, Yusuf’un eleştiri sınırlarını aşarak hakaret ettiği yönünde bir raporu savcılığa sunarken, Yusuf, ilk ifadesinin ardından 15 bin Cüneyh (2 bin 500

Dolar) kefaletle serbest bırakılmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.