Kobani’nin üçte birini ele geçiren IŞİD, sınır kapısını zorluyor

Kobani’nin üçte birini ele geçiren IŞİD, sınır kapısını zorluyor

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları sonucu önceki gün Kobani’de kısmen geri çekilmek zorunda kalan IŞİD militanları dün yeniden taarruza geçti.

Suriye’deki çatışmaları izleyen Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre IŞİD militanları, devam eden  ABD hava saldırıları ve PYD direnişine rağmen Türkiye sınırındaki Kobani’nin üçte birinden fazla bir kısmında kontrolü ele geçirdi. Londra merkezli örgütün başkanı Rami Abdurrahman, “IŞİD Kobani’nin üçte birinden fazlasını kontrol altında tutuyor. Tüm doğu tarafı, kuzeydoğuda küçük bir bölüm ve güneydoğuda bir bölüm kontrolleri altında.” dedi. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Kobani komutanı İsmet el Şeyh de şehrin üçte birinin IŞİD eline geçtiğini teyit etti. Üç gündür artan koalisyon güçlerinin hava saldırılarında çok sayıda kayıp verdiği ifade edilen IŞİD’in şehirdeki yüksek bir binaya daha bayrak diktiği görüldü.

Kobani’de doğu ve güneydoğu cephesinde çatışmalar azalırken güney ve batıda ise şiddetlendi. Ağır silahlarla PYD güçlerine saldıran IŞİD militanlarının özellikle Mürşitpınar sınır kapısı karşısındaki Kobani sınır kapısını ele geçirmeyi hedeflediği belirtiliyor. IŞİD, burayı da alarak şehrin Türkiye ile bağlantısını tamamen kesmeyi amaçlıyor. Kobani’nin dışa açılan tek kapısının da kapatılması halinde kentteki binlerce PKK/PYD milisi ve az sayıdaki sivilin kaçış yolu kalmayacak. Kobani kantonu yetkilileri şehrin düşmesi halinde katliam yaşanacağı uyarısını yaparak uluslararası topluma acil yardım çağrısı yapıyor.

Zırhlı araçlarla intihar saldırısı

Sınırda teyakkuz halinde bekleyişini sürdüren Türk askeri ise güvenlik gerekçesiyle Suriyeli Kürt mülteciler dışında kimsenin Kobani’ye geçişine izin vermiyor. Ambulanslar çatışmalarda ölen ve yaralananları Suruç’a taşımaya devam ediyor. PYD, Kobani’yi savunmak için Türkiye’den bir koridor açılarak bölgeye silah yardımı gönderilmesini talep ediyor.  Ankara ise silahların PKK’nın eline geçebileceği endişesiyle buna mesafeli yaklaşıyor.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani sınır kapısı hattında IŞİD militanları zırhlı araçlarla PYD mevzilerine intihar saldırıları düzenliyor. Dün gerçekleştirilen iki ayrı intihar saldırısında onlarca PKK/PYD mensubunun öldüğü iddia edildi. Bölgedeki kaynaklara göre sınır kapısını Kandil’den gelen PKK militanları savunuyor. İntihar saldırılarının ardından yaylım ateşine başlayan IŞİD militanları bu taktikle Tabka askeri havaalanını, Rakka’daki 17. Tümen ile 93. Tugayı ele geçirmişti.

Batı’dan Türkiye’ye IŞİD eleştirisi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’yi IŞİD ile mücadele ve Kobani’ye saldırı konusunda sessiz kalmakla suçladı. Dün Federal Parlamento Dışişleri Komisyonu’nda konuşan Merkel, “Aslında bir NATO ülkesinden önceliklerini iyi belirlemesi ve ona göre hareket etmesi beklenir. IŞİD ile mücadele de Ankara için öncelikli bir konudur.” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de dün Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirtmenin yanında, “Türkiye diğer ülkeler kadar IŞİD tehdidini hissetti. IŞİD’in direkt ve komşu bir tehdit olduğunun farkındalar.” diye konuştu. Dün Boston’da gazetecilere konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, “IŞİD’in Kobani’deki ilerleyişi bir trajedi. Ancak bu, ABD ve müttefiklerini bölgedeki uzun vadeli stratejilerinden yıldıramayacak.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.