KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Mayıstan önce çözüme ulaşabiliriz

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Mayıstan önce çözüme ulaşabiliriz

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önümüzdeki mayıs ayında Rum kesiminin parlamento seçimlerine gideceğini ve bunun kendilerinin iç meseleleri olduğunu söyledi. Akıncı, “Eğer sıkı çalışmaya devam edersek, çözüme bu seçimden önce ulaşabiliriz. Burada kritik mesele mülkiyet sorunu. Bu herkes için ciddi bir sınav olacak.” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurul çalışmaları için geldiği New York’ta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün bir araya geldi. Akıncı, görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ban ile yaptığı görüşmenin çok faydalı geçtiğini aktaran Akıncı, Genel Sekreter’e son gelişmeleri ve Türk tarafının mülkiyet, toprak ve çözümün finansmanı ile ilgili meseleleri ilettiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafı ile yapılan son müzakerelerde önemli bir aşamada olduklarını ve hükümet başkanlığı, güç paylaşımı ve ekonomik konuları ele aldıklarını dile getirdi. Kıbrıs görüşmelerinde mülkiyet sorunu için Rum Lideri Nikos Anastasiades ile bir komisyon kurulması konusunda da ortak karara vardıklarını aktaran Akıncı, kurulacak komisyonda Rum ve Türk tarafından üyelerin olacağını ifade etti.

İKİ TARAFIN DA KAZANACAĞI BİR SONUÇ İÇİN ÇABALIYORUZ
Kıbrıs görüşmelerinde Anastasiades’in sözlerine atıfta bulunan KKTC Cumhurbaşkanı, “Müzakerelerde kazanan kaybeden bir tarafın değil, her iki tarafın da kazanacağı bir sonuç için çabalıyoruz. Biz iki tarafın da kazanacağı bir sonucu ortaya koyabilirsek, bu bölgemizin istikrara kavuşturacaktır.” dedi.

Kendisinin Anastasiades ile 10 Kasım’da bir araya geleceğini ve bundan sonra daha sık görüşmeler yapacağını aktaran Akıncı, iki tarafın müzakere heyetinin de yoğun bir şekilde mevzu olan konular üzerinde çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakereler için bir takvim belirlemediklerini, ancak odaklandıkları konunun biran önce çözüme ulaşmak olarak değerlendirdi.

Ban Ki-mun ve Anastasiades ile birlikte üçlü bir zirve için muhatapları ile konuşmadıklarını belirten Mustafa Akıncı, “Ama buna ihtiyaç olursa her zaman böyle bir görüşmeye açığız. Fakat bugünkü görüşmemizde (Ban ile olanı) böyle bir konu gündeme gelmedi” diye konuştu.

MAYISTAN ÖNCE ÇÖZÜME ULAŞABİLİRİZ
Bir gazetecinin, görüşmelerin bir takvime bağlanmamasının çözüme yönelik süreci sürüncemede bırakabileceği yolundaki eleştirileri hatırlatması üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu: “Ben çözümün yakın bir tarihte olacağını ifade ederken, eğer bugün ortaya konan siyasi irade ve azim devam ederse diye açıkladım”

Önümüzdeki mayıs ayında Rum kesiminin parlamento seçimlerine gideceğini ve bunun kendilerinin iç meseleleri olduğunu aktaran Akıncı, “Eğer sıkı çalışmaya devam edersek çözüme bu seçimden önce ulaşabiliriz. Burada kritik mesele mülkiyet sorunu. Bu herkes için ciddi bir sınav olacak.” şeklinde konuştu.

Ada’da iki kesimli federal bir çözümle aşılabileceğini savunan KKTC Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: “Demek istediğim, Türk tarafından bir bölgede hangi nüfus daha ağırlıkta ise yönetimi onlar şekillendirir. Aynı şekilde Rum tarafında bunu kendi bölgesinde yapabilir. Bu BM’nin 1992 yılında almış olduğu bir parametredir.”

Bu yöntemin demokrasi ile çelişmediğini aktaran Akıncı, aynı şekilde öne sürmüş oldukları federal yapının BM kriterlerine uygun olduğuna dikkat çekti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın toplantısında Türkiye’de gelen içme suyunu Rum tarafı ile de paylaşabilecekleri mesajını verdi.

KERRY, KASIM AYINDA ADA’YI ZİYARET EDEBİLİR
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, cumhurbaşkanı seçildikten sonra dün sabah ilk defa ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Görüşmenin 40 dakika sürdüğü belirtilirken, Akıncı, toplantının içeriği hakkında gazetecilere bilgi verdi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kerry’ye, mülkiyet, toprak ve çözümün finansmanıyla ilgili Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini aktardığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü’nün iki kesimlilik konusundaki hassasiyetlerinin de Kerry’e aktardıklarını ve atılan adımların destek gördüğünü ifade etti. Akıncı, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün bölge istikrarına katkı yapacağı ve bunun da ABD’yi ilgilendirdiğini belirtti.

Akıncı, mülkiyet kriterleri konusunda Kıbrıs Türkleri’nin nüfus ve mülkiyet olarak bir bölgede çoğunluğu oluşturacak şekilde uzlaşıya varılması halinde çözüm konusunda hızlı ilerlemelerin yaşanacağına ilişkin öngörüsünü de paylaştığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, kasım ayında Kıbrıs’ı ziyaret etme niyetinde olduğunu ifade etti. Çözümün finansmanının önümüzdeki günlerde ciddi bir başlık oluşturacağına işaret eden Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de bu konuda çalışma yürüttüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrısta iki kesimli federal bir çözüme yönelik inanç ve destek belirttiğini de dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.