Kırım’da gerginlik tırmanıyor

Kırım’da gerginlik tırmanıyor

Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol’da, Kiev’deki yeni hükümeti tanımak istemeyen Ruslarla, Tatarlar arasında çıkan kavgada en az 20 kişinin yaralandığı belirtildi. Reuters’ın Interfax’a dayandırdığı habere göre olaylarda 1 kişi de hayatını kaybetti. Öte yandan Kırım’ın statüsüne karar vermek için yapılacak parlamento görüşmesi yeterli sayıya ulaşılamadığı için 10 gün sonraya ertelendi.

 

RİA Novosti haber ajansının bölgeden bildirdiğine göre, Tatarlar Kiev’de oluşan yeni rejimi desteklemek için, Ruslar da karşı gösteri için toplanmaya başladı. Kırım Yüksek Konseyi (yerel parlamento) önüne gelen kalabalıklardan bir kısmı “Rusya” diğer kısmı da “Ukrayna” diye slogan atmaya başladı. Bazı göstericilerin birbirlerini itekledikleri ve yumruk attıkları iddia ediliyor.

 

Rusya yanlısı gösteri yapan gruplar referanduma gidilmesini, bölgenin geleceğine halkın karar vermesini istiyor.

 

Rusça basın yasağı, Rusça’nın resmi dil olmaktan çıkarılması gibi Rus azınlık karşıtı alınan kararlar Moskova’nın tepkisine neden oluyor. Eski Sovyet lider Nikita Kruşçev 1954’de Kırım’ı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne bağlayana kadar Kırım Rusya’nın bir parçasıydı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti, Rusya açısından etnik Rus nüfusun yanı sıra Sivastopol deniz üssü nedeni ile stratejik öneme sahip. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2010’da Ukrayna devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le imzaladığı anlaşma çerçevesinde 2042’ye kadar askeri üssün varlığını garanti altına almıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.