KIRIM BARUT FIÇISI

KIRIM BARUT FIÇISI

Kırım’a askerî müdahalede bulunan Rusya, bölgedeki stratejik noktaları ele geçirmesinin ardından Ukrayna güçlerinin bu sabaha kadar teslim olmalarını istedi. Rusya ordusu, “Aksi halde saldırıya geçeriz” ültimatomu verdi.  Rusya’ya tepki gösteren ABD Başkanı Obama ise “Bu müdahale cezasız kalmaz.” dedi.

Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı fiili olarak kontrol altına alan Rusya, Batı’nın uyarılarına rağmen bölgedeki askeri varlığını güçlendiriyor. Kırım’a kargo uçakları ile asker indiren Rusya, bölgedeki Ukrayna üslerini kuşattı. Belbek, Yavpatoria, Kirovske şehirlerindeki Ukrayna askerleri, Rus güçleri tarafından çevrelenmiş durumda. Kiev, Rusya’nın Kırım’daki Ukrayna kuvvetlerinin bu sabaha kadar teslim olmaları yoksa saldırıyla karşı karşıya kalacakları ültimatomunda bulunduğunu açıkladı. Moskova ise ültimatom iddiasını yalanladı. Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, ekonomik ve siyasi yaptırım mesajı verirken, NATO da Ukrayna’nın komşusu Polonya’nın talebi üzerine bugün olağanüstü toplanıyor.

Rus askeri müdahalesinin genişlediği Kırım’da 49 savaş uçağı ve 800 civarında Ukrayna  askerinin bulunduğu Belbek şehrindeki  204 No’lu üssün saf değiştirdiği iddia edildi. Kırım’da havaalanı, limanlar gibi stratejik noktaları ele geçiren Rus güçleri dün de iki ülke arasındaki Kerç Kanalı üzerindeki feribot limanına asker yığdı. Rusya donanması Karadeniz Filosu’nun bulunduğu Sivastopol’a da sürekli askeri gemilerin girip çıktığı ifade ediliyor. Rus donanması, Kırım krizi sebebiyle Akdeniz’de bulunan iki savaş gemisini geri çekiyor. Saratov ve Yamal isimli savaş gemileri dün Kırım’a gitmek üzere Çanakkale Boğazı’nı geçti. ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin çekilme çağrılarını dikkate almayan Rusya, “menfaatlerini ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna’daki siyasi durum normalleşene kadar ülkede kalacağını” açıkladı. Rus müdahalesine karşı seferberlik ilan eden Ukrayna ise Kırım’dan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini açıkladı. Ukrayna’da Rusya yanlısı hükümetin protestolar sonucu devrilmesinin ardından başbakanlık koltuğuna oturan Arseny Yatsenyuk, “Kırım hiç kimseye bırakılmayacak.” dedi. Ancak Ukrayna’nın 130 binlik küçük ve donanımsız ordusunun, yüksek donanımlı 850 bin kişilik Rus ordusu karşısında tutunabilmesine ihtimal verilmiyor.

UKRAYNA’NIN DOĞUSU DA KARIŞTI

Nüfusun yüzde 60’ının Rus olduğu Kırım’ın Rusya’nın askeri denetimine girmesinden sonra halkın çoğunun anadilinin Rusça olduğu Ukrayna’nın doğu bölgeleri de hareketlendi. Hafta sonundan bu yana Rusya lehine gösterilerin yapıldığı Donetsk şehrinde bölgesel hükümet merkezi göstericiler tarafından işgal edilerek, binaya Rus bayrağı asıldığı bildirildi. Donetsk yönetimi de Kırım’da olduğu gibi bölgenin statüsü konusunda 30 Mart’ta referanduma gitme kararı aldı. Rusya ordusu Ukrayna sınırında 150 bin askerle tatbikat düzenlerken Rus savaş uçaklarının önceki gece Karadeniz üzerinde Ukrayna hava sahasını iki defa ihlal ettiği açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.