Kerry’den AB ile İngiltere’ye ‘sakin olun’ mesajı

Kerry’den AB ile İngiltere’ye ‘sakin olun’ mesajı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Birleşik Krallığ’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı sonrasında AB ülkelerinden sakin olmalarını ve intikamcı yaklaşımlar içine girmemelerini istedi.

İngiltere, ABD’nin dünyadaki en yakın müttefiği. İngiltere’nin AB’den çıkma kararı hem Birleşik Krallığ’ın hem de AB’nin dağılma riskini beraberinde getirdi. 

Geçen Perşembe günü Birleşik Kralığa bağlı 4 ülkede (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) yapılan referandum sonunda AB’den çıkılması yolunda sandıktan karar alınmıştı.

Kararın hemen ardından Avrupa’da temaslarda bulunan Kerry, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yle ‘‘Brexit’’in AB üzerindeki ilk etkileri ve bundan sonra izlenecek yol konusunda görüştükleri kaydedildi. Dışişleri Bakanı Kerry, AB üye ülkeleri ile İngiltere’ye sakin olun mesajı verdiği dile getirildi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Kerry, ABD’nin güçlü bir AB istediğini ve neredeyse ortak çalışma yürütmedikleri konu olmadığını söyledi. Kerry, “Bu geçiş sürecinde kimsenin kontrolü kaybetmemesine, yarım yamalak masadan kalkmamasına ve insanların intikamcı tavır takınmaya başlamamasına odaklanmamız kesinlikle esastır” diye tarafları uyarması dikkat çekti.

Referandum sonucunun ABD’nin istediği şekilde olmadığını belirten Kerry, bununla birlikte demokratik bir sürecin sonunda ortaya çıkan karara saygı duyduklarını söyledi. Kerry, “Bundan sonra önemli olan liderlerin halkın iradesini sorumlu, hassas ve stratejik açıdan uygulamaya koymasıdır” dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Bizim ABD’li dostlarımızı, sürecin prosedür ve sonuçlarına dair tam olarak bilgilendirmek ve dostların yaptığı gibi zor olan bu anı beraber, el ele atlatmak önceliklerimizdendir” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.