Kerry: Yeni hükümet Iraklılar için tartışmasız büyük bir kilometre taşı

Kerry: Yeni hükümet Iraklılar için tartışmasız büyük bir kilometre taşı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni kurulan hükümetin Iraklılar için tartışmasız büyük bir kilometre taşı, radikal selefi IŞİD örgütü ile mücadelenin ise esası olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak’ta yeni hükümetin resmen ilan edilmesinin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilerin karşısına geçti. Yeni Irak’ın etnik ve mezhepsel ayrılıkların üstesinden gelerek kurulduğunu belirten Kerry, bunun tüm Iraklıların farklılıklarını bir araya getirecek güçlü bir Irak potansiyeli taşıdığını dile getirdi.

IŞİD’e karşı mümkün olduğunca geniş bir koalisyon kurma amacıyla bugün Ortadoğu gezisine çıkacağını belirten Kerry, IŞİD’in yok edilmesinde dünyadaki her ülkenin katkı sağlayabileceğini dile getirdi. Bu katkının doğrudan askeri destek, eğitim ve danışmanlık hizmeti, insani yardım çabalarına katılmak, IŞİD’e militan katılımını engellemek ve para kaynaklarının tespitine yardım ile olabileceğini dile getiren Kerry, “Bu, kimisi için ise dünyanın en büyük barışçıl dinlerinden birinin çarpıtılmasına engel olmak ve IŞİD’in sempatizan çekmek için kullandığı propagandanın etkisini kırmak anlamına geliyor.” şeklinde konuştu. Kerry tüm bunların yanında yeni ve kapsayıcı Irak hükümetinin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hali hazırda ABD ve dünyadaki diğer müttefikleri tarafından yukarıda sayılan çabaların yerine getirildiğini kaydeden Kerry, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in milyonlarca dolarlık insani yardım yaptıklarını söyledi. Kanada’nın da Kürt ordusuna yardım ve eğitim amacıyla bölgeye askeri personel göndereceğini kaydetti. Bunun yanında Estonya ve Arnavutluk’un askeri mühimmat desteği, Fransa ve İngiltere’nin ise askeri destek ve insani yardımda bulunacağını belirtti. Kerry, Japonya ve Avustralya’nın vereceği destekten de bahsetti. Kerry, bu ayın sonundaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bu yönde çok daha fazla adımın atılacağını sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.