Kerry: Uçağın düşürülmesi artık ABD-Rusya ilişkilerinin gündeminde değil

Kerry: Uçağın düşürülmesi artık ABD-Rusya ilişkilerinin gündeminde değil

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus uçağının Türkiye tarafından Suriye sınırında düşürülmesinin, artık ABD-Rusya ilişkileri açısından gündemde olmadığını söyledi.

Kerry, Amerikan yönetiminin olayla ilgili son bulguları görmeyi beklediğini dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta içinde Rusya’yı ziyaret eden John Kerry, bu ziyareti sırasında Rossiya 1 kanalına verdiği röportajı bugün yayınlandı. Kerry’ye röportajında Türkiye’nin Rus uçağı düşürmesi de soruldu.

Kerry, “Rusya ve ABD çatışma ihtimalini azalttı” dedi. Kerry, “Suriye hava sahasına ve IŞİD’le mücadele için Suriye’nin doğu kısmına yaptığımız uçuşlara hususunda çatışma ihtimalini azalttık. Türk hava sahası Türkiye tarafından kontrol ediliyor; Suriye hava sahası Esed tarafından kontrol ediliyor, sanırım şimdi Rusya’nın bu kontrole önemli bir giriş yaptı” dedi.

OBAMA, PUTİN’İ UKRAYNA’DA YARDIMCI OLMAYA ÇAĞIRDI

Kerry, aynı programda yaptığı açıklamada Ukrayna konusunda çatışmaları durdurmak için, ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i çağrıda bulunduğunu söyledi.

İki liderin BM Genel Kurulu’nda görüştüklerini hatırlatan Kerry, “New York’ta Başkan Obama ve Başkan Putin ile beraberken Obama Putin’e baktı ve doğrudan kendisine ‘Vladimir, bunu bitirelim artık. Ukrayna konusunda devam eden çatışmayı durduralım. Minsk’i uygulayarak bu meseleyi çözmemizde bize yardım edin’ dedi.” diye aktardı.

Kerry, Amerikan yönetiminin de Minsk’i uygulaması noktasında Kiev yönetimine baskı yapacağını aktardı.

ESED’İN IŞİD’E KARŞI SAVAŞMASINA KARŞI ÇIKMAYIZ, AMA BİR ŞARTLA..

ABD Dışişleri Bakanı, Esed’in öngörülebilir bir gelecekte gitmesi ve bir geçiş dönemi olması halinde Esed’e bağlı askerlerin IŞİD’e karşı savaşmasına ABD’nin karşı çıkmayacağını kaydetti. IŞİD’le mücadele eden güçler arasında Esed’e bağlı birlikleri görmekten ABD’nin rahatsız olmayacağını söyleyen Kerry, buna şart olarak da bir geçiş dönemi olmasını ve Beşşar Esed’in “Suriye’de uzun süreli bir geleceği olmamasını” şart koştuklarını aktardı.

Kerry, TV programında Esed’in birliklerini kara operasyonlarında görmeye hazır olup olmadıklarının sorulması üzerine “Kesinlikle, Cenevre bildirisinde teklif edilen meşru bir geçiş süreci olması, bir geçiş hükümeti olması, muhalefetin bu hükümetin bir parçası olması ve Esed konusunun halkın da emin olacağı şekilde bu süreçte çözülmesi şartıyla” dedi.

Kerry, “Bu şartlar altında, Esed’in Suriye’nin uzun vadeli geleceği olmamasının sağlanmasıyla, Suriye ordusunu, muhalif güçlerle birlikte IŞİD’e karşı olmalarını düşünmek mümkün” diye ekledi.

John Kerry ayrıca ABD ve Rusya’nın, Suriye’deki siyasi süreç konusunda İran ile birleştiğini kaydetti. Rusya ve ABD’nin Suriye’deki siyasi süreç konusunda benzer pozisyonlara sahip olduklarını dile getiren Kerry, bu pozisyonların İran’ın pozisyonuyla da çakıştığını kaydetti.

Kerry, “Rusya ve ABD, Suriyelilerin Suriye’nin geleceğini belirleyebileceği bir siyasi çözüm konusunda Viyana süreci sayesinde aynı yaklaşımda İran ile buluştu” dedi.

REJİM DEĞİŞİKLİĞİ PEŞİNDE DEĞİLİZ, AMA ESED VARKEN SAVAŞ BİTMEZ

Amerika’nın Suriye’de bir rejim değişikliği içinde olmadığını vurgulayan Kerry, ancak Esed iktidarda kaldığı sürece de savaşın durmayacağını dile getirdi.

ESED MIKNATIS GİBİ, TERÖRİSTLERİ ÇEKİYOR

Kerry, “Biz bir rejim değişikliği yapmak için çalışmıyoruz. Renkli bir devrim içine de dahil değiliz. Başka bir ülkeye müdahale etme durumunda değiliz. ABD’nin anladığı ve sanırım – umarım – Rusya da bu noktaya geliyor; Esed oradayken Rusya savaşı durduramayız çünkü Esed yabancı savaşçıları oraya çekiyor. Esed teröristler için bir ‘mıknatıs’ gibi, teröristler Esed ile savaşmak için geliyorlar” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.