Kerry, Mısır’da reform çağrısı yaptı

Kerry, Mısır’da reform çağrısı yaptı

Mısır’da gerçekleşen darbe sonrasında bu ülke ile ilişkilerine mesafe koyan ABD,  Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Kahire’ye gönderdi. Mevkidaşı Nebil Fehmi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry,  Mısır yönetimini demokrasi yürüyüşüne davet etti.

 

Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin bugün başlayacak yargılanmasının öncesine denk gelmesi sebebiyle ziyaretin gergin geçtiği belirtildi.

 

3 Temmuz’da gerçekleşen askerî müdahaleyi ‘darbe’ olarak nitelemediği halde Kahire’yle son dönemde gerilim yaşayan ABD’nin Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Mısır’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Ziyaret, devrik lider Mursi davasının bir gün öncesine denk gelirken Kerry, demokrasi reformu çağrısı yaptı.Temmuz ayında meydana gelen darbenin ardından Mısır’la ilişkileri sarsıntıya uğrayan ABD, Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Kahire’ye göndererek ilişkileri tamir etmeye çalıştı. 10 günlük Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa turunun ilk durağı olarak geldiği Mısır’da mevkidaşı Nebil Fehmi ile görüşen ve ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kerry, tansiyonu düşürme yönünde mesajlar verdi. Kerry, geçtiğimiz ay Mısır’a yönelik askerî yardımı askıya almalarının bir “ceza” olmadığını, yalnızca yasal bir gereklilik olduğunu belirterek, Mısır hükümetini “demokrasi yürüyüşünde” teşvik etti. Kerry’nin ziyareti, darbe sonucu yönetimden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin bugün başlayacak yargılanmasının öncesine denk gelmesi nedeniyle oldukça gergin bir havada gerçekleşti. ABD heyetinde bulunan yetkililer, ziyaretin Mursi davası öncesine rastlamasının tamamen tesadüf olduğunu söyledi. Kerry, yarım günlük ziyareti kapsamında Fehmi’nin yanı sıra 3 Temmuz darbesinin başaktörü Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi ve geçiş yönetimi Cumhurbaşkanı Adli Mansur ile de görüştü.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır medyasında günler öncesinde yer almasına rağmen, Kerry’nin uçağı Kahire’ye inene kadar ziyaretin gerçekleşeceğini teyit etmedi. Bu davranışın Afganistan ya da Irak gibi güvenlik riski yüksek bölgeler için uygulanan bir protokol olduğuna dikkat çeken gözlemciler, ziyaretin son dakikaya kadar iptal edilme riski taşıdığı, bunun da iki yönetim arasındaki ilişkinin ne denli bıçak sırtında olduğunu gösterdiği yorumunda bulundu. 4 ay önce gerçekleşen askerî müdahaleyi ‘darbe’ olarak nitelemekten kaçınan ABD yönetimi, askerî yönetimin baskıcı bir rejim kurması ve insan hakları ihlallerini artırması gerekçesiyle geçen ay, yıllık 1,3 milyar doları bulan askerî yardımı kısmen keseceklerini, tank, helikopter ve savaş jeti siparişlerinin teslimini ise askıya alacaklarını açıklamıştı. Bu karar, Mısır yönetiminin şiddetli tepkisini çekmişti. İngiliz medyasında son dönemde çıkan haberlere göre Mısır, silah alımı için yüzünü ABD’den Rusya’ya çevirmiş durumda. Suriye iç savaşı nedeniyle bölgede Rusya’ya büyük alan kaptıran ABD, on yıllardan beri müttefiki olan Mısır’da da benzer bir senaryo ile karşılaşmak istemiyor.

 

MURSİ DURUŞMASI ÖNCESİNDE GERGİN BEKLEYİŞ

 

3 Temmuz’dan bu yana gizli bir yerde gözaltında tutulan devrik cumhurbaşkanı Mursi’nin bugün başlayacak yargılamasının nerede yapılacağı da henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak davanın, Kahire’de bulunan Tora Hapishanesi yakınındaki yüksek güvenlikli polis akademisinde görüleceği tahmin ediliyor. Mursi’nin mensubu olduğu Müslüman Kardeşler hareketi, pazartesi sabahı büyük gösteriler için çağrı yaparken, Mursi’nin ailesi, mahkemenin meşru olduğuna inanmadıkları için mahkeme salonuna gelmeyeceklerini açıkladı.

 

Öte yandan, El Cezire kanalı, darbenin başındaki Millî Savunma Bakanı Abdülfettah el-Sisi’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı yayınladı. Kayıtta el-Sisi’nin, “Ordunun ülke yönetiminde büyük rolü var. Yeni dönemde de bu rol 5-10 yıl daha devam edecektir. Devleti yönetecek kim olursa olsun, ister laik, ister liberal, isterse dini eğilimleri olan biri olsun, ordunun eli devletin üzerinde olacaktır.” ifadelerini kullandığı duyuluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.