Kerry, Lavrov’un telefonuna cevap verdi, 40 dakika Suriye konuştular

Kerry, Lavrov’un telefonuna cevap verdi, 40 dakika Suriye konuştular

Rusya ve ABD’nin Suriye krizinin çözümüne yönelik farklı yaklaşımları diplomasi trafiğini kilitledi. 27 Ağustos’tan bu yana ikili görüşme yapamayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li meslektaşı John Kerry telefonda 40 dakika kadar Suriye krizini görüştü. Rus kaynaklar, G20 zirvesine de gelmeyen Kerry’nin, Lavrov’un telefonlarına cevap vermediğini iddia etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki bakanın Suriye’de kimyasal silah kullanımı ile ilgili uluslar arası toplumun nasıl bir karşılık vereceği konusunu ele aldığı belirtildi.

İki bakan Suriye’de siyasi çözüm için Cenevre’de yapılması planlanan ikinci uluslar arası konferansla ilgili de değerlendirmede bulundu. Açıklamada, “Biz kimyasal silah konusunda farklı düşünüyoruz, biz Cenevre görüşmelerinin gerekliliğini görüşmeye devam edeceğiz.” denildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Lavrov’un telefonlarına cevap vermediği gerekçesi ile Kerry’i suçlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 zirve sonunda dün düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmede dışişleri bakanlarının kısa süre içinde görüşmeleri konusunda anlaştıklarını belirtmişti. Putin, Suriye’de siyasi çözüm için ortaya çıkan bazı alternatifleri iki bakanın değerlendireceğini söylemişti.

G20 zirvesinde ABD Başkanı Obama ise, Esed rejiminin kimyasal saldırı yaptığını, bunun karşılıksız kalmaması için sınırlı bir operasyon yapacaklarını açıkça söyledi. Obama Tomahawk füzeleri ve savaş uçakları ile 60 + 30 olarak belirlenen kısa süreli bir operasyon için Kongre kararını bekliyor.

 

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Suriye’ye askeri müdahale konusunda G20 ülkelerinin tam ikiye bölündüğünü iddia etti. Putin’e göre, Rusya’nın yanı sıra Çin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Arjantin, Güney Afrika ve İtalya askeri operasyona karşı çıkıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron operasyona destek verse de parlamentodan onay alabilmiş değil. Almanya şansölyesi ise askeri müdahale konusunda aşırı temkinli. Operasyona destek veren ülkeler iseABD, Türkiye, Kanada, Fransa ve Suudi Arabistan.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.