Kerry: Gülen’in iadesi için kanıt sunulmalı

Kerry: Gülen’in iadesi için kanıt sunulmalı

Pazar sabahı MSNBC kanalında Chuck Todd’un konuğu olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında sorulara cevap verdi.

Todd’un ”Cumhurbaşkanı Erdoğan darbe girişimini bastırdı. ABD’nin demokratik şekilde seçilen hükümeti desteklediğini biliyoruz ama Erdoğan’ın bunu kullanarak kendi gücünü artırması ve demokrasiye daha çok zarar vermeyeceğinden emin misiniz?’’ sorusuna Kerry, “Erdoğan’ın bunu yapmaması çok önemli, yaptığı takdirde bu durum Türkiye’nin NATO, Avrupa ve bütün hepimizle ilişkilerinde çok büyük bir zorluk çıkarır. Onlara ulaşarak demokratik sürece bağlılıklarında şüpheler yaratacak kadar çok ileri gitmemeleri konusundaki talepte bulunduk. Umut ederim bu şekilde sonuçlanmaz’’ cevabını verdi.

Türkiye Hükümeti’nin darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen’in olduğu yönündeki iddialarla ilgili olarak Todd, “Fethullah Gülen’in bu darbe girişiminde yer aldığına inanıyor musunuz?’’ diye sordu. Kerry bu soruya, “Şimdiye kadar hiçbir bilgiye ve kanıta sahip değiliz. Ancak  Türk muhatabım ile (Mevlüt Çavuşoğlu) bir gün içinde üç kez görüştüm. Ona kanıtları toplayarak gerekli kanallardan en kısa zamanda bize ulaştırmasını söyledim. Türklere, iade anlaşmamıza, hukuk sürecine ve standarlarımıza göre en kısa zamanda bu kanıtların iade için yeterliliğini değerlendireceğimizi söyledim. Ayrıca bunun bir de resmi yargı süreci talebini yargı kanalından yapmaları gerekiyor ki henüz bunu yapmış değiller. Delillerin bu yargı süreci ile birleşerek, iade kararına kanıtlanabilir gerçeklerle yol açması gerekir. Biz bunu engellemiyoruz. Ama biz hiçbir zaman resmi bir talebe ulaşmadık’’ şeklinde yanıt verdi.

Daha sonra CNN’in konuğu olan Kerry Türkiye’nin ABD’ye IŞİD koalisyon çalışmalarına hiç bir ara vermeyeceklerine dair garanti verdiğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.