Kerry 2 yıl aradan sonra Rusya’da

Kerry 2 yıl aradan sonra Rusya’da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna krizinin başlamasından bu yana 2 yıl aradan sonra ilk kez Rusya’nın Soçi kentine geldi.

lavrov-sRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la birlikte İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Sovyet askerlerinin anıtına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Kerry, Lavrov’la görüşmesinin ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de bir araya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, Rus yetkililerde doğrudan ilişkilerin devamı ile ilgili çabaların bir parçası olarak değerlendirdi. Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, ziyareti “çok olumlu” olarak tanımlarken, Rus diplomatik kaynaklar ziyaretin iyimser bir adım olduğunu, ilişkilerde yumuşama tanımlamasının ise erken bir değerlendirme olacağına dikkat çekti.

Kerry daha önce Rusya’ya yapacağını açıkladığı ziyaretleri birkaç kez ertelemişti. Suriye krizi, İran nükleer sorunu, Ukrayna barış süreci, ikili ilişkiler ve diğer bir dizi uluslar arası sorun Kerry’nin Lavrov ve Putin’le görüşmelerinde ele alınıyor.

Lavrov görüşme öncesi Amerikalı meslektaşına Krasnodar bölgesinde üretilen domates ve patates hediye etti. Kerry daha önce Lavrov’la görüşmesinde 13 Ocak 2014’de Amerika’da üretilen patates hediye etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mariya Zaharova, sosyal siteden yaptığı açıklamada Lavrov’un Kerry’e Krasnodar domatesi ve patatesi hediye ettiğini, Amerikalı mevkidaşının daha önce verdiği hediyelerle ürünlerin akraba olduğunu belirtti. Lavrov’un Kerry’a zafer sembolü bulunan tişört hediye ettiğini bilgisini de paylaşan Zaharova, “Soçi’de bugün hava güneşli…” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.