Kazakistan başkanlık sisteminden vazgeçiyor

Kazakistan başkanlık sisteminden vazgeçiyor

Kazakistan Parlamentosu, cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin parlamento ve hükümete devredilmesini öngören anayasal reformları kabul etti.

Yasa, reformlara desteğini açıklamış olan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in onayının ardından yürürlüğe girecek.

Anayasa değişikliği cumhurbaşkanının maliye, ekonomi ve idari alanlar da dahil olmak üzere 35 yetkisinin parlamentoya devredilmesini öngörüyor.

Geçerli anayasaya göre, tüm kabine üyeleri cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Çoğunluğu Nazarbayev’in Nur Otan partisinin oluşturduğu parlamentoda, güçlü bir muhalefet partisi de bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev Ocak ayında, yönetim sisteminin verimliliğini artırmak için cumhurbaşkanının bazı yetkilerini parlamento ve hükümete devretmesini öngören anayasa değişikliğinin tartışılmaya açılması kararı aldığını açıklamıştı.Nazarbayev, anayasa reformunu takiben dış siyaset, ulusal güvenlik ve stratejik konulara odaklanacağını belirtti.

Nursultan Nazarbayev, 2015’te yapılan seçimde oyların yüzde 97.7’sini alarak 5. kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

1991’den bu yana başkanlık koltuğunda oturan Nazarbayev geçmişte demokrasinin “uzun vadeli bir hedef” olduğunu söylemişti.

Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan’da, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı seçimleri yedi yıldan beş yıla indirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.