Japonya’dan ABD’ye, 50 nükleer bombalık plütonyum

Japonya’dan ABD’ye, 50 nükleer bombalık plütonyum

Japonya’nın, ABD’ye 50 adet nükleer bombanın yapılmasına yetecek miktarda plütonyum göndereceği açıklandı.

Japonya’nın resmi Kyodo Haber Ajansı’nın verdiği habere göre, yaklaşık 331 kilogram ağırlığındaki plütonyumun, ABD’nin Güney Carolina eyaletindeki nükleer tesisine bu sene Mart ayının sonuna doğru gemiyle gönderilecek. Söz konusu plütonyumun yıllar önce ABD, Fransa ve İngiltere’den araştırma amacıyla getirildiği belirtildi.

Japonya’nın, nükleer reaktörlerde kullanmak amacıyla 1993 yılında Fransa’dan yine deniz yoluyla plütonyum getirdiği hatırlatıldı. ABD’ye gönderilecek plütonyumun ülkede en kapsamlı plütonyum sevkiyatı olacağı belirtildi. 1993 yılındaki plütonyum sevkiyatı, çevre ve güvenlik nedenleriyle bir çok ülke tarafından kınanmıştı.

Ajans Frans Press’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Japonya Eğitim Bakanlığı’na bağlı Nükleer Bilim Araştırma Enstitüsü’nden bir yetkili, haberde belirtilen plütonyum miktarının doğru olduğunu ve ABD’ye göndermek için hazırlıkların devam ettiğini, fakat daha fazla detayı açıklayamayacağını bildirdi.

Enerji ihtiyacını büyük oranda nükleer santrallerden karşılayan Japonya’da nükleer silah yapımı ve konuşlandırılması 1967 yılındaki meclis kararıyla yasaklanmıştı.

Öte yandan, 2010 yılında, Japonya’nın, ABD’nin, bu ülkeyle gizli yapılan anlaşma kapsamında, olağanüstü hallerde ülkenin güneyindeki Okinawa adasına nükleer silah yüklü gemilerin getirilmesine izin verdiğini itiraf ettiği de biliniyor.

2006 yılında dönemin Japonya dışişleri bakanı Aso Taro, çok sayıda Nobel ödülü alan bilim adamını içinde çıkartan Japonya’nın, nükleer silah yapacak güçte olduğunu, fakat bu silahı yapmayı tercih etmediğini açıklaması, komşu ülkelerde büyük paniğe neden olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.