Japonya’da Şinzo Abe ikinci kez başbakan

Japonya’da Şinzo Abe ikinci kez başbakan

Japonya’da gerçekleştirilen erken genel seçimleri kazanan Liberal Demokrasi Partisi (LDP) Genel Başkanı Şinzo Abe, mecliste bugün yapılan oylamada başbakan olarak seçildi. Abe, Japonya’da son 6 yılda başbakanlık koltuğuna oturan 7. isim oldu.

Japonya’da 16 Aralık’ta yapılan erken genel seçimlerden zaferle çıkan LDP’nin lideri Abe, başbakan seçildi. Mecliste bugün yapılan özel oturumda gerçekleştirilen oylamada 480 vekilin 328’i Şinzo Abe’yi başbakan olmasını destekledi. Meclisin üst kanadında yapılan ilk oylamada ise Şinzo Abe 107, rakibi Demokrasi Partisi lideri Banri Kaieda’ya 87 oy çıktı. İkinci turda Abe, meclisin üst kanadının da desteğini arkasına almayı başardı.

Oylama öncesi gazetecilere açıklama yapan Abe, “Bugün güzel duygularla uyandım. Deneyimlerinden yararlanarak hükümeti, istikrarlı bir şekilde yönetmeyi düşünüyorum.” diye konuştu. LDP lideri Abe, 2006-07 yılları arasında da başbakanlık yapmış ancak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etmişti. Şinzo Abe’nin gün içerisinde yeni kabinesini de açıklaması bekleniyor.

Başbakan Abe’nin önceliğini ekonomiye vermesi bekleniyor. Başbakan olmadan önce Merkez Bankası ile görüşen Abe, para politikasında gevşemeye gidilmesini ve yıllık enflasyon oranının yüzde 2 olarak belirlenmesini istemişti. Banka para politikasında gevşemeye giderken enflasyon ile ilgili kararını gelecek ay vereceğini açıklamıştı. Şinzo Abe ise enflasyon kararında değişikliğe gidilmemesi halinde bankanın yasasını değiştirmekle tehdit etmişti.

Bu arada, ABD doları, Japon para birimi Yen karşısında son 19 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Japon piyasasında 1 ABD doların değeri 85 Yen’e kadar çıktı. Uluslararası piyasalarda yüksek seyreden Yen, Japonya’nın dış ticaretine darbe vuruyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.