Japonya’da nükleerde ‘U dönüşü’ sinyali

Japonya’da nükleerde ‘U dönüşü’ sinyali

Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan radyasyon sızıntısı sonrası santrallerinin kapısına kilit vuran ve tamamen kapatmayı hedefleyen Japonya’da değişen iktidarla bu politika da değişiyor. 16 Aralık’ta yapılan erken genel seçimleri kazanan Liberal Demokrasi Partisi (LDP), nükleer konusunda ‘U dönüşü’ yapma sinyali verdi.

LDP lideri ve müstakbel başbakan Şinzo Abe, Fukuşima Nükleer Santrali’nde neyin yanlış gittiğini tekrar gözden geçireceklerini belirtti. Fuji televizyonundaki bir programa katılan Abe, “Fukuşima’da neyin yanlış gittiğini netleştirmemiz lazım. Tekrar yaşananları araştıracağız. Bundan sonra reaktörlerin tekrar açılması gündeme gelebilir.” diye konuştu. Müstakbel başbakan, önceki gün de yaptığı açıklamada, görevine başladıktan sonra yeni nükleer reaktörlerin yapılmaması yönündeki kararı gözden geçireceğini söylemişti. Abe, “Bu konuyu tekrar gözden geçirmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

BORSA DEĞERİ YÜKSELDİ

Liberal Demokrasi Partisi, seçim öncesinde yayımladığı kitapçıkta da santralin güvenlik onayından geçmesinin ardından yeniden açılacağı ifadeleri yer almıştı. Ayrıca Şinzo Abe, o zaman iktidarda olan Demokrasi Partisi’nin nükleer santrallerin kapatılacağı yönündeki ifadelerini de “gerçek dışı” diyerek eleştirmişti. Liberal Demokratların iktidara gelmesinin ardından nükleer enerji şirketlerinin borsadaki değeri de artmaya başlamıştı.

ÇERNOBİL SEVİYESİNDE BİR FELAKET

11 Mart 2011’de Japonya’yı vuran 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunami, ülkenin kuzeydoğusunu vurmuştu. Bu bölgede yer alan Fukuşima Nükleer Santrali’nin bir kısmı sular altında kalırken reaktörün soğutma sistemine güç sağlayan jeneratörler çalışmaz hale gelmişti. Bu noktadan sonra reaktörler ısınmaya ve radyasyon sızdırmaya başlamıştı. Yetkililer, soğuk suyla reaktörü soğutmaya çalışmış ancak pek başarılı olamamıştı. Yaşanan radyasyon sızıntısının Çernobil’de yaşanana denk olduğu kaydedilmişti. Bu felaketle birlikte bütün santrallerin kapısına kilit vurulmuştu. Ancak geçtiğimiz yaz aylarına doğru kapalı duran 50 santralden 2 tanesi, artan enerji ihtiyacı karşılamak için tekrar faaliyete geçmişti. Ülke genelinde yapılan protestolarda ise binlerce kişi santrallerin kapatılmasını istemişti. Başbakan Yoşihiko Noda da bu kişilerin temsilcilerini kabul etmişti. Demokrasi Partisi, 2030’lu yıllarda nükleer santrallere son vermeyi vaat de etmişti. Ancak lobilerden gelen baskı nedeniyle bu hedefte yumuşamaya da gitmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.