Japonya’da meclis feshedildi, erken genel seçimlere gidiliyor

Japonya’da meclis feshedildi, erken genel seçimlere gidiliyor

Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda, meclisin alt kanadını feshetti. Erken genel seçimler 16 Aralık’ta yapılacak. Seçim kampanyası 4 Aralık’ta başlayacak. Noda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Halka, bize karşı güvenleri olup olmadığını sormak istiyorum.” diye konuştu. Liberal Demokratların lideri Şinzo Abe ise, “Bu tarihi seçimi kazanmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Meclis, Japonya’nın kamu borçlarını ödemek için gerekli olan yasa tasarısını kabul edilmesinin ardından feshedildi. Meclisin alt kanadında dün gece saatlerinde görüşülen yasa tasarısı kabul edildi. Ardından da Senato’da bugün yapılan görüşmede tasarı, 197 vekilin onayıyla yasalaştı. Noda, tasarının yasalaşması karşılığında erken genel seçimlere gitme sözü vermişti. Muhalefetin tasarıya destek vermesiyle Noda’da bugün meclisi feshetti. Seçimler, 16 Aralık’ta yapılacak.

Noda’ya destek düşük

Japonya’da yapılan kamuoyu araştırmalarında Başbakan Noda’ya olan desteğin taban yaptığı ortaya çıkmıştı. Seçimlerle birlikte muhalefetteki Liberal Demokratların, iktidarı geri alması bekleniyor. Bu yüzden Demokrat Parti içinden bazı isimler, erken genel seçimlere gidilmesine karşı çıkıyordu. Uzmanlar, Noda’nın neden erken seçimlere gitmek istediği noktasında çeşitli yorumlar yapıyor. Bazı yorumcular, Noda’nın, partinin iktidara bu şekilde tutunmaya devam ettiği sürece puan kaybedeceğine inandığını belirtti. Bazıları ise puan toplamaya başlayan küçük partilerin, iyice güçlenmeden seçimlere gitmenin Noda’nın planı olduğu kaydetti. Noda’nın seçim kampanyası sırasında Tokyo’nun ABD destekli ticaret örgütü Pasifik Ortaklığı’na üye yapma ve nükleer enerjiyle ilgili vaatler de bulunması bekleniyor.

Siyasi istikrar aranıyor

Japonya’da 1955 yılında kurulan Liberal Demokratlar, 2009’daki yenilgiye kadar ülkeyi yönetmişti. 3 yıl önceki seçimleri Demokrat Partisi reform vaadinde bulunarak kazanmıştı. Buna rağmen 3 yıl içinde 3 başbakan değiştiren ülke siyasi iktidarı sağlayamazken ekonomisi de küresel ekonomik kriz ve Çin ile yaşanan sorunlar nedeniyle bir darboğazdan geçiyor. Milliyetçi bir isim olarak bilinen Liberal Demokratların lideri Abe, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulan barışçıl anayasayı değiştirmek istiyor. Tokyo’nun ada krizi yaşadığı Çin’e karşı daha sert bir tavır tutturulmasından yana olan Abe, para politikalarında Merkez Bankası’nın daha gevşek olmasını da istiyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.