Japonya savaşın 70. yıl dönümünde özür diledi

Japonya savaşın 70. yıl dönümünde özür diledi

2. Dünya Savaşı’nın sona erişinin 70. yıl dönümünde mecliste konuşma yapan Japonya Başbakan Şinzo Abe, geçmişte yaşananlarda dolayı özür diledi.

“Ülkemiz savaşta yaşananlardan dolayı her daim pişmanlık duymuş ve özür dileye gelmiştir.” diye konuşan Abe, “Yüreğimizdeki bu duyguyu ifade etmek için başta Endonezya, Filipinler olmaz üzere Güney Doğu Asya ülkeleri, Tayvan, Güney Kore, Çin gibi komşu Asyalılar ile beraber yaşanılan acılı tarihi kalbimize gömüp savaş sonrasında barışın tesisi için gayret ettik.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında hali hazırdaki Japon halkının yüzde 80’inin savaş sonrasında dünyaya geldiğini hatırlatan Abe, “Geçmişte yaşananlardan dolayı çocuklarımızın torunlarımızın ve sonraki nesillerin özür dilemeye devam etmemeli.” diye konuştu.

ÖZÜR, YETERLİ BULUNMADI

Konuşması merakla beklenirken Abe’ye yapılan ilk eleştirilerde özürün yeterli olmayacağı eleştirisi getirildi. Uzmanlar, Abe’nin özründe samimiyet olmadığını iddia etti.

Abe’nin konuşmasından sonra ilk tepkiler Güney Kore ve Çin’den geldi. Çin’den gelen tepkide “Mümkün olduğunca sulandırılmış bir özür. Böyle bir özür samimiyet testinden kalmıştır.” ibareleri yer alırken, Güney Kore, “ifadeler yer alan özrün samimi bir şekilde hareketlere de yansımasını bekliyoruz.” diye açıklamada bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.