Japonya, Pasifik’in ticaret örgütüne katılmayı planlıyor

Japonya, Pasifik’in ticaret örgütüne katılmayı planlıyor

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya’nın ABD’nin destek verdiği Pasifik Ortaklığı adlı ticaret örgütüne katılmayı hedefliyor.

Japonya’nın en çok satan gazetesi Yomiuri’nin haberine göre Başbakan Yoshihiko Noda, kamu borçları için çıkarılacak yasa için muhalefetin desteğini sağlamasının ardından seçimlere gitmeden önce ticaret örgütüne katılma niyetini beyan edecek. Gazete, Noda’nın ticaret örgütüne üyelik tartışmasını seçim malzemesi olarak kullanmayı planladığını da savundu. Gazete, Noda’nın kararını Başkan Barack Obama ile görüşmesi sırasında açıklayabileceği kaydetti. Obama, Kamboçya’da düzenlenecek doğu asya zirvesine katılacak.

Haberin ardından basın toplantısı düzenleyen Ekonomi ve Ticaret Bakanı Yukio Edano, örgüte dahil olma kararının seçimlerden önce verilmesi gerektiğini söyledi. Ulusal Güvenlik Bakanı Seiji Maehara daTokyo’nun örgüte katılmasına tam destek verirken hükümet sözcüsü Osamu Fujimura da konunun seçim kampanyası sürecinde gündeme gelebileceğini kaydetti.

Avustralya, Kanada ve Amerika’nın üyelik görüşmelerini sürdüğü örgüt, endüstriyel ve tarım ürünlerindeki vergilerin kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca özel şirketlerin, üye ülkelerde yayılmasına yönelik düzeni de beraberinde getiriyor. ABD, örgütle Asya’daki gücünü artırırken aynı zamanda Çin’e karşı da bir blok oluşturmayı hedefliyor. Japonya’daki endüstri şirketleri, üyeliği desteklerken tarım lobileri buna karşı çıkıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.