Japonya Başbakanı: Çin’e boyun eğmeyeceğiz

Japonya Başbakanı: Çin’e boyun eğmeyeceğiz

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Doğu Çin Denizi’nde yer alan adalar nedeniyle kriz yaşadıkları Pekin’e boğun eğmeyeceklerini söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’u ziyaret eden Abe, Uluslararası Çalışmalar ve Strateji Merkezi’ni ziyaret etti. Abe burada yaptığı konuşmada, “Meydan okumalara müsamaha göstermeyeceğiz. Kimse bu kararlılığımızı test etmeye çalışmasın. ABD-Japonya ittifakı noktasında kimse şüphe duymasın.” diyerek meydan okudu. Ada krizini de alevlendirmek gibi bir amaçları olmadığını da vurgulayan Japon lider, “Çinli liderlere her zaman kapımız açık.” ifadelerini kullandı.

Çin ile ilişkilere büyük önem verdiklerine dikkat çeken Şinzo Abe, ortak çıkarlar çerçevesinde çalışabileceklerini vurguladı. Abe, uluslararası hukukun ve tarihin Senkaku Adaları’nın “Japonya egemenliğinde olduğunu gösterdiğini” kaydetti. Abe, 1985 ile 1971 arasında adalarla ilgili kimsenin sesini yükseltmediğine de dikkat çekti. ABD, adaları 1970’de Tokyo’ya iade etmişti.

Japonya’nın kontrolünde bulunan Senkaku adalarını kamulaştırmasına Çin büyük tepki göstermişti. Çin’e ait gemiler ve uçaklar ada yakınlarında seyrü sefer yapmasına karşı Tokyo’da sesini yükseltiyor. Adaları “Diaoyu” olarak isimlendiren Pekin, adalar üzerine egemenliği iddia ediyor. Ada, doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.