İsveç, Filistin’i tanıdı

İsveç, Filistin’i tanıdı

İsveç’in yeni hükümeti, Filistin’i devlet olarak tanıdığını açıkladı. İsveç; Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin ardından Filistin’i resmen tanıyan üçüncü AB ülkesi oldu.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Filistin’e ait bir toprak, halk ve hükümet olmasının uluslararası hukuk kriterlerine göre bir devlet için yeterli olduğunu söyledi. İsveç’in kararı, işgal altında tuttuğu topraklarda yeni yerleşim yerleri yapmaya devam eden İsrail’in uzlaşmaz tavırlarına karşı uluslararası toplumda büyüyen tepkinin bir diğer göstergesi olarak yorumlandı. Wallström, bu karara rağmen İsrail’le mükemmel işbirliğinin devam edeceğini ve Tel Aviv tarafından yapıcı bir şekilde değerlendirileceği ümidini dile getirdi.

Dagens Nyheter gazetesinin dünkü sayısı için de bir makale kaleme alan Wallström, “İsrail ve Filistin arasındaki soruna yalnızca iki devletli çözüm mümkündür ve bunun uluslararası hukuk doğrultusunda yapılması gerekir.” ifadelerini kullandı. İki devletli çözüme ve her iki tarafın da birbirini tanımasına ve barışçıl birlikteliğe vurgu yapan Wallström, “İsveç, Filistin’i tanımak zorunda.” dedi.

İsveç’in Filistin’i tanıması, İsrail’in işgal ettiği Doğu Kudüs’te yapılaşmaya tüm hızıyla devam edeceğini açıklaması sebebiyle gerginliğin arttığı bir döneme rastladı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsveç’in ‘aşırı unsurları ve Filistin reddiyeciliğini güçlendiren kötü bir karar’ aldığını iddia ederek, karara tepki gösterdi. Lieberman, “İsveç hükümetinin, sadece hasara sebep olacak tanıma adımı atması utanç verici.” dedi. Avrupa Birliği daha önce uygun zaman ve şartlar geldiğinde Filistin devletini tanıyacağını belirtmiş ve taraflara iki devletli çözümü en kısa zamanda hayata geçirmeleri çağrısı yapmıştı. Bu ay ortalarında İngiltere Parlamentosu’nda yapılan ancak bağlayıcılığı olmayan oylamada da 12’ye karşı 274 oyla Filistin’i devlet olarak tanıma kararı çıkmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.