İsrailli radikaller Batı Şeria’da cami yaktı

İsrailli radikaller Batı Şeria’da cami yaktı

İsrail askerlerinin geçtiğimiz haftaki Mescid-i Aksa baskınıyla gerginliğin arttığı Filistin’de dün radikal Yahudiler Ramallah’taki bir köyde cami kundakladı. El Mugayir köyündeki iki katlı cami yangında büyük hasar görürken, olay  bölgedeki tansiyonu daha da tırmandırdı.

İsrail’in Kudüs ve Harem-i Şerif’e yönelik artan ihlalleri ile tansiyonun tırmandığı İsrail-Filistin hattında dün yine provokatif bir saldırı gerçekleştirildi. Batı Şeria’da bulunan Ramallah şehrine bağlı El Mugayir köyündeki cami, radikal Yahudiler tarafından ateşe verildi. Köy sakinleri sabah namazı için camiye gittiklerinde alt katta alevlerle karşılaştı. Filistinliler kısıtlı imkanlarla yangını söndürmeyi başardı ancak caminin önemli bir bölümü kullanılamaz hale geldi. Caminin zemin katı tamamen yanarken, ikinci katta da büyük hasar meydana geldi. Bölge belediye başkanı Faraç el Naasan caminin, köy yakınlarındaki Yahudi yerleşim birimi Shilo’dan gelen radikal İsrailliler tarafından kundaklandığını söyledi. Aşırı sağcı Yahudilerin iki sene önce de köydeki diğer camiye saldırdığını kaydetti. İsrail polisi, bölgede büyük öfkeye yol açan olayla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Ancak Filistinliler, daha önceki benzer saldırılarla ilgili ‘göstermelik’ soruşturmaların sonuçlandırılmadığını, suçluların cezasız kaldığını belirtiyor. İsrail işgali altındaki topraklarda son yıllarda Filistin mülklerine ve camilerine yönelik saldırıların arkasında ‘fiyat etiketi’ (price tag) adı verilen ‘neo-Nazi’ Yahudi grup var. Filistin topraklarında hak iddia eden bu grup, camileri, ev ve arabaları yakıyor, Filistinlilerin bahçelerini tahrip ediyor.

Müslüman ve Hıristiyan Arapların yaşadığı İsrail’in kuzeyindeki Shfaram kasabasında ise tarihi bir sinagoga önceki gece molotof bombası atıldığı, binada hafif hasar meydana geldiği bildirildi. Cami ve sinagoga yapılan saldırılar, İsrail askerlerinin geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskının ardından alevlenen gerginliği daha da yükseltti. İsrail askerlerinin, Müslümanların en kutsal üç mabedinden biri olan Mescid-i Aksa’ya girmesi, taraflar arasındaki barış görüşmelerinin çökmesi, 50 gün süren kanlı Gazze saldırıları ve İsrail’in yeni yasa dışı Yahudi yerleşim birimi planlarıyla zaten yükselen tansiyonu had safhaya çıkarmıştı. İki taraf da şiddet dozu artan gerilimden dolayı birbirini suçluyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas önceki gün İsrail’i bir din savaşına sürüklemekle itham ederek, “İsrail’in liderleri Kudüs’ü ikiye bölmeye çalışıyor. Kudüs bizim başkentimizdir ve bu konuda hiçbir taviz vermeyeceğiz.” demişti. Buna cevap veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Abbas’ın Filistinlileri tahrik ettiğini iddia etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.