İsrail’in BM’ye ait okulu vurması Ban Ki-mun’u ‘dehşete düşürmüş’!

İsrail’in BM’ye ait okulu vurması Ban Ki-mun’u ‘dehşete düşürmüş’!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’in Gazze’de BM’ye ait bir okulu vurması karşısında ‘dehşete düştüğünü’ söyledi.

“Olayı şiddetle kınıyorum” diyen Ban, Gazze’nin kuzeyinde bulunan okulda yüzlerce insanın da sığınmacı olarak kaldığına dikkat çekti. BM Genel Sekreteri, olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsaglığı diledi.

“Bir çok çocuk, kadın ve BM görevlisi saldırıda hayatını kaybetti” diyen Ban, bu konuda henüz kendilerine ulaşmış net bilgi olmadığını söyledi. İsrail’den saldırılara ara vermesini isteyen Ban siviller ve yaralıların bölgeden acilen tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Ban, kendisinin iki gün önce BM Güvenlik Konseyi’ne bir brifing sunduğunda Hamas’ı roket saldırılarından dolayı kınadığını ve İsrail’i de BM’e ait ve sivil insanların bulunduğu bölgelere yönelik saldırılar yapmaması için uyardığını hatırlattı.

Gazze’de vurulan okul BM Acil Yardım ve Kurtarma Ajansı (UNRWA) bünyesinde bulunuyordu. Ban, İsrail tarafından vurulan okulda Filistinli toplam yüzbin göçmenden yüzde 5’inin buradaki UNRWA kampında yaşadığına dikkat çekti.

Tarafları ‘Tekrar uluslararası hukuk kuralları hükümlerine uymaya’ davete den Ban, insani yardım amacıyla bölgede çalışanlarla sivillerin korunmasının gerekliliğini ve BM’ye ait kurumların dokunulmazlığını hatırlattı. Ban, “Öldürmeye son verin, hem de hemen!’’ diye çıkıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı ise, İsrail’in BM tarafından açılan ve Gazze’de Filistinli mülteciler için sığınak olarak kullanılan bir okulu vurması sonucu 15 kişinin öldüğünü, 200 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerin çoğunun çocuk olduğu bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.