İsrail’den Kerry’e ziyareti öncesi ‘çelme’

İsrail’den Kerry’e ziyareti öncesi ‘çelme’

İsrail, Filistin sorununun çözümünü öncelikli hedefleri arasına koyan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ziyaret öncesi tatsız bir sürpriz yaptı. İsrail yönetimi, barış görüşmelerine destek olmak için Orta Doğu turuna çıkan Kerry’nin bölgeye varışı öncesinde Batı Şerida’da bin 700 yeni yerleşim yerini ihaleye açtı. İhale, ülkenin geçtiğimiz hafta açıkladığı 3 bin 500 yeni yerleşim yeri inşası projesinin bir bölümünü oluşturuyor. 

El Fetih sözcüsü Ahmet Assaf, Tel Aviv yönetiminin aldığı kararı barış görüşmelerini askıya aldırabileceğini söyledi. Assaf, “Bu, Filistin’in haklarının inkarı, uluslararası anlaşmaların bozulması ve Amerika’nın çabalarının da hiçe sayılması demek. Şimdi Amerika’nın tepkilerini görmeye ihtiyacımız var. İsrail’in planlarını gerçekleştirmeyi engellemek için net bir tepkiye ihtiyacımız var” diyerek topu Kerry’ye attı. 

 

Mısır temaslarının ardından Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geçen Kerry’nin bir sonraki durağı ise Filistin ve İsrail olacak. Hızı kesilen barış görüşmeleri kapsamında İsrail, 26 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. Tel Aviv yönetiminin bu adımla İsrail’de halk ve koalisyon ortakları arasında oluşan tepkiyi yumuşatmak için yeni yerleşim yerleri inşa etme kararı aldığı iddia ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.