İsrail vuruyor, dünya seyrediyor

İsrail vuruyor, dünya seyrediyor

İsrail, Gazze’de çocuk, kadın, yaşlı demeden katliama devam ediyor. Kara harekâtı başladıktan sonra öldürülen 24 Filistinli arasında 5 aylık bir bebek, yataklarında uyurken ölen üç çocuk ve 70 yaşında bir kadın da var. Gazze’yi hava, deniz ve karadan bombalayan İsrail ise kara harekatını ciddi anlamda genişletmeye hazırlanıyor.

10 gün süren kanlı hava saldırılarının ardından önceki gece kara harekâtı başlatan İsrail, Gazze’ye kan kusturuyor. İsrail ordusu, karadan tanklar ve toplarla, havadan jetler ve helikopterlerle, denizden ise savaş gemileriyle bomba yağdırıyor. Gazze’nin üzeri kara bulutlarla kaplanırken vurulan her noktadan ölüm feryatları yükseliyor. Perşembe gecesi 22.00’de başlayan kara harekâtında 15’i çocuk en az 58 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlar arasında 5 ay önce dünyaya gözlerini açmış bir bebek, 70 yaşında bir kadın ve Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da yataklarında uyuyan 3 masum çocuk da var. Bombardımanın başladığı 8 Temmuz’dan bu yana ölenlerin sayısı, çoğu sivil, en az 291 oldu. Yaralı sayısı 2 bini buldu. ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail’e desteğini açıklarken Birleşmiş Milletler ise Hamas’ın attığı füzeleri kınadı.

Harita: Zaman, Abdulkerim Keskin

İsrail ordusu, kara harekatında görevlendirmek üzere 18 bin yedek askeri daha silah altına aldı. Böylelikle bombardımanın başlatıldığı 8 Temmuz’dan bu yana göreve çağrılan yedek asker sayısı 65 bini buldu. Operasyonun ne kadar süreceği bilinmiyor. Ancak işgal uzadıkça sivil kayıpların artmasından endişe ediliyor. İsrail’in Aralık 2008’de gerçekleştirdiği üç hafta süren kara operasyonunda 1400 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Hamas ise İsrail ordusunun sofistike füzelerine ve ağır silahlarına el yapımı roketlerle karşılık vermeye çalışıyor. Dün Aşdod ve Aşkelon şehirlerine 20 kadar roketin fırlatıldığı bildirildi. Hamas, Beyt Hanun’a girmeye çalışan İsrail askerlerini ise geri püskürttüğünü açıkladı. İsrail, çatışmalar sırasında bir askerinin öldüğünü duyurdu.

 

SEKİZ BİN İSRAİL ASKERİ GAZZE’DE

Hedeflerinin Hamas’ın Gazze’de ikmal ve sızma yolu olarak kullandığı tünel sistemi olduğunu ifade eden İsrail Başbakanı Netanyahu, sivil kayıpları artıracak işgali, “Bu sistemi sadece hava saldırıları ile çökertemezdik.” sözleriyle savundu. İsrail ordu sözcüsü Tuğgeneral Motti Almoz da 1,8 milyon kişinin yaşadığı Gazze’ye orantısız güç kullandıklarını, “Çok yüksek düzeyde kuvvet ve ağır silahlar kullanıyoruz.” sözleriyle itiraf etti. İsrail ordusu, Gazze saldırısına katılan asker sayısı konusunda bir bilgi vermezken, sekiz binden fazla askerin bölgeye girdiği ifade ediliyor. Önceki gece sınırı geçen İsrail tanklarının dün Gazze içlerine doğru ilerlediği, kara kuvvetlerinin özelikle bölgenin kuzey ve güneyine yoğunlaştığı belirtiliyor.

İsrail ordusu, dün roket fırlatma rampaları ve bazı tünellerin imha edildiğini duyurdu. Ancak vurulan yerler arasında engelliler ve yaşlıların kaldığı bir rehabilitasyon merkezi ile medya merkezi olarak kullanılan bir bina da bulunuyor. Bombardımanda Gazze’deki elektrik kablolarının zarar görmesi sebebiyle bölge karanlıkta kaldı. Gazze Şeridi’nin yüzde 80’ine elektrik verilemiyor. Saldırılar, zaten abluka sebebiyle sıkıntılı olan Gazze’nin sağlık sistemini de bitirme noktasına getirdi. Birçok hastane bombardıman sırasında tahrip olurken ilaç ve tıbbi malzemeler de tükeniyor. Gazzeli doktor Hüsam Ebu Elvan, durumun aciliyetini, “Birçok hayati ilaç bitmek üzere ve kalan stokların ne kadar idare edeceğini bilmiyoruz.” sözleriyle dile getirdi. İsrail saldırıları sebebiyle en az 22 bin insanın evlerini terk ettiği bildirilirken BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), halkın barınak, yiyecek, tedavi ihtiyaçları için acilen 60 milyon dolarlık yardım çağrısı yaptı.

MERKEL: İSRAİL’İN YANINDAYIZ

İsrail’in hukuk dışı saldırıları karşısında dünyanın sessizliği ise dikkat çekiyor. Dün Netanyahu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İsrail’in kendisini savunma hakkına yönelik desteklerini tekrarladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamas’ın elinde yeni model silahlar olduğunu ileri sürerek, ‘saldırıya uğrayan ülkelerin kendini savunmasına izin verilmesi gerektiğini’ söyledi. Merkel, “İki taraf da acı veren tavizlerde bulunmayı kabul etmek zorunda. Ama nefsi müdafaa söz konusu olduğunda İsrail’in yanındayız.” ifadelerini kullandı. Fransa’da ise başkent Paris’te bugün Filistin’e destek amacıyla düzenlenecek eylem yasaklandı. Paris Emniyet Genel Müdürlüğü, kamu düzeninin sağlanamayacağı riski göz önünde bulundurularak eylemin yasaklandığını açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.