İsrail, Mescid-i Aksa baskınında 26’sı çocuğu tutukladı

İsrail, Mescid-i Aksa baskınında 26’sı çocuğu tutukladı

İsrail askerleri, beş gündür devam eden Mescid-Aksa baskınında şimdiye kadar aralarında 26 çocuğun da bulunduğu 58 Filistinliyi tutukladı.

Filistin Aile Birliği bugün yaptığı açıklamada, ‘işgalci İsrail güçlerinin’ 58 kişiyi tutukladığını aktardı. Tutuklananlardan 19’unun 14-15 yaşlarında olduğunu, 7’sinin ise 12 yaş altındaki küçük çocuklardan oluştuğunu belirterek bu duruma sert tepki verdi. Olaylarda yaklaşık 40 Filistinlinin de yaralandığı aktarılarak İsrail’in ‘devlet terörü’ estirdiği ve uluslararası kuruluşların bu işgale müdahale etmesi gerektiği vurgulandı.

İsrail güvenlik güçleri, Yahudiler için dini yılbaşı olarak kutlanan, “Roş Haşanah” bayramını bahane ederek geçtiğimiz pazar günü, bazı Yahudi yerleşimcilerle birlikte Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemişti. Sabah namazında Mescid-i Aksa’yı basarak içerideki yaklaşık 250 Filistinli cemaati zorla dışarı çıkarmaya çalışmıştı. Filistin halkının İsrail askerlerinin bu ihlallerine karşılık vermesi sonucu ise çatışma çıktı. Yaklaşık beş gündür devam eden çatışmalarda, İsrail polisi plastik mermi, biber gazı ve ses bombası kullanarak birçok Filistinliyi darp edip tutuklamıştı.

Öte yandan İsrail güvenlik güçleri, Kudüs’te Yahudi yerleşimciler ile birlikte sık sık Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek cami cemaatini, eğitim gören öğrencileri ve çevre halkını tehdit ettiği biliniyordu. Bölgedeki Müslümanların ve birçok Hıristiyan vatandaşın da karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa’da sık sık gerginlik yaşandığı basına yansıyor. İsrail yönetimi ise kendi başlattığı bu gerginlikleri gerekçe göstererek zaman zaman Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişlerini engelliyor.

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğinin yanında Hıristiyan ve Yahudiler için de kutsal sayılıyor. İsrailliler Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu ileri sürerek hak iddia ediyor. İsrail, içerisinde Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra Camii’nin de bulunduğu Doğu Kudüs’ü 1967’den beri işgal altında tutuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.