İsrail, korkulanı yaptı

İsrail, korkulanı yaptı

İsrail, dört yıl önceki Gazze işgalinden sonra ilk kez suikast saldırısı düzenledi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın komutanı Ahmed Caberi, İsrail uçağının düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti. Saldırının İsrail iç istihbarat kuruluşu Şin Bet tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail’in ‘en çok arananlar’ listesinin üst sıralarında bulunan Caberi, Gazze şehrinde hareket halindeki aracında vuruldu. Saldırıda, Caberi’nin oğlu olduğu öne sürülen bir Hamas üyesi daha vefat etti.
İsrail uçakları Gazze şehri, Han Yunus ve Refah’ta da üç saldırı daha düzenledi. Son günlerde İsrail’i hedef alan roket saldırılarının yoğunlaşması üzerine Tel Aviv’den “Üst düzey Hamas yetkililerini hedef alırız” tehdidi gelmişti.saldiri
İsrail uçakları daha önce de Hamas’ın askeri lideri Salah Şehade, dini lider Şeyh Ahmed Yasin ve halefi Abdülaziz Rantisi’nin de aralarında olduğu çık çok sayıda Hama yetkilisini aynı yöntemle katletmişti.

İsrail: Hamas komutanı Caberi’nin öldürülmesi daha başlangıç

İsrail Ordusu, Hamas komutanı Ahmed Caberi’ye yönelik suikastın, daha geniş bir operasyonun başlangıcı olduğunu açıkladı.

Netanyahu: ‘Gerekirse askeri operasyonlar genişletilecek’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ”İsrail’in Gazze’deki saldırıları, gerekirse İsrail Ordusu’nun, önümüzdeki günlerde askeri operasyonlarını genişletmeye hazır olduğu yönünde açık bir mesaj niteliği taşıyor” dedi.
Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ile yaptığı basın açıklamasında, Hamas’ın askeri kanat komutanı Ahmed el-Caberi’nin öldürülmesini, Filistin direniş gruplarının son zamanlarda İsrail bölgelerindeki hareketliliğine ”bir cevap” olduğunu belirtti.
Netanyahu, İsrail askeri operasyonlarının Hamas ve diğer direniş gruplarına açık bir mesaj olduğuna dikkati çekerek, ”İsrail, kendisine yapılan herhangi bir saldırı karşısında elleri bağlı kalmayacak” dedi. Netanyahu, ”vatandaşlarını korumak için gerekli olan her bedeli ödemeye hazır olduğunu” ifade etti.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise İsrail’in Gazze’de düzenlediği operasyonların ”başlangıç olduğunu” vurgulayarak, ”İsrail’in bugün düzenlediği saldırılar, Hamas’ın altyapısını vurdu” dedi.

Gazze hükümeti emniyet merkezlerini boşalttı

Filistin İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı, İsrail uçaklarından gelecek saldırı ihtimaline karşı bütün emniyet merkezlerini boşalttı.
Gazze Hükümeti’ne bağlı emniyet merkezlerinde, güvenlik güçleri merkezlerin yakınlarındaki cadde ve sokaklarda görevlendirildi.
Filistin emniyet mensupları karargahların yakınına kontrol noktaları kurdu. Karargahlara düzenlenecek muhtemel saldırılardan Filistinlileri korumak için, halkın kontrol noktalarına yaklaşmaları yasaklandı.

Filistin direniş grupları, toplantı düzenleyecek

Gazze’deki Filistin direniş grupları, İsrail’in bölgede devam ettiği saldırıları görüşmek için bu gece toplantı düzenleyecek.
İslami Cihad Hareketi’nin yayımladığı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, İsrail’in Filistin halkına yönelik düzenlediği saldırıları görüşmek için bu gece Gazze’de toplantı yapacağını belirtti.
Toplantıya; Hamas, İslami Cihad Hareketi, en-Nasır Selahaddin Tuğayları, Halk Direniş Komiteleri, Filistin Kurtuluşu için Halk Hareketi, Filistin Kurtuluşu İçin Demokrasi Hareketi ve Özgürler Hareketi’nin katılacağı bildirildi.
Filistinli direniş grupları ise yaptığı açıklamada, İsrail’in Hamas askeri kanat komutanı Ahmed el-Caberi suikastının ”cezasız kalmayacağını” ifade ederek, İsrail’in Gazze’de devam ettiği saldırılarına ”sert bir şekilde karşılık vereceklerini” belirtti.

Ahmet el-Caberi, 13 yıl İsrail’de tutuklu kalmış

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları Komutanı Ahmet Said el-Caberi (52), hacdan geleli bir hafta olmamıştı.

 

2006’da kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit operasyonunun planlayıcısı olarak kabul edilen Caberi, İsrail tarafından ”Hamas Hareketi Genelkurmay Başkanı” olarak isimlendiriliyor ve İsrail’in en çok arananlar listesinde yer alıyordu.


İsrail tarafından 1982’de tutuklanan Caberi, 13 yıl Abdulaziz Rantisi, İsmail Ebu Şenab, Nizar Reyyan, İbrahim Makadime ve Salah Şehade gibi Filistin direnişinin öncü isimleriyle beraber cezaevi arkadaşlığı yaptı. 1995’te cezaevinden çıkan Caberi’ye İsrail birçok suikast girişiminde bulundu. 18 Ağustos 2004 yılında apaçi helikopteriyle evine düzenlenen saldırıda, büyük oğlu Muhammed ve 3 yakın akrabası hayatını kaybetmişti. Ancak Caberi, yaralı kurtulmuştu.
İsrail televizyonları Caberi’yi ‘mühendis’ olarak nitelerken, İsrail Ordusu ise Caberi’ye suikast girişimlerinde başarısız olmalarından dolayı ”hayalet adam” olarak isimlendiriyordu.
Gazze İslam Üniversitesi tarih bölümü mezunu Caberi, 1960 doğumlu, evli ve 8 çocuk babasıydı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.