İsrail, hastanelerden sonra camileri de bombalıyor

İsrail, hastanelerden sonra camileri de bombalıyor

İsrail’in 15 gündür sivil katliamı yaptığı Gazze’deki savaş suçları listesi kabarıyor. Bölgede birçok sağlık merkezini hedef alan İsrail jetleri dün de 5 camiyi vurdu. Üçüncü haftasına giren saldırılarda katledilen Filistinli sayısı da 630’u geçti. İsrail, artan sivil kayıplara rağmen ateşkese yanaşmıyor.

Gazze’ye yönelik pervasızca saldırılarını her geçen gün daha da tırmandıran İsrail, hastanelerin ardından camileri hedef aldı. İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi’nde farklı bölgelerde 5 camiyi vurdu. Gazze’deki El-Aksa Şehitleri Camii, Refah’ta El-Faruk Camii ile Deyr el-Belah’ta ise El-Ebrar Camii yerle bir edildi. İsrail ordusu üç koldan ateş altında tuttuğu bölgede şimdiye dek üçü hastane olmak üzere 18 sağlık merkezini de vurdu. Şiddet dozu artan saldırılarla birlikte can kaybı da yükseliyor. 15 gündür aralıksız süren İsrail bombardımanında hayatını kaybeden Filistinli sayısı 630’u aştı. BM rakamlarına göre bu canların üçte biri çocuk. Yaralanan 3 bin 700 Filistinliden 900’ü de 18 yaşaltında.

Sadece İsrail jetleri dün Gazze Şeridi’nde 150’den fazla saldırı gerçekleştirdi. Vurulan yerler arasında bir futbol stadyumu da var. İsrail donanması da balıkçı teknelerini vurdu. Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’daki hava saldırısında ise bir hamile kadın, beraberindeki çocuğu ile hayatını kaybetti. İsrail ayrıca bölgeden canlı yayınlarla vahşeti gözler önüne seren El Cezire televizyonunun ofisinin bulunduğu binaya uyarı ateşinde bulundu. İsrail’in gelişmiş füzelerine el yapımı roketlerle cevap vermeye çalışan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları ise dün iki İsrail askerini daha öldürdüğünü açıkladı. Böylelikle İsrail ordusunun kayıp bilançosu 27 oldu.  Bu rakam, 2008’de üç hafta süren kara harekâtındaki kaybın üç katı. İsrail ordusu, bir askerinin de akıbetini bilmediğini açıkladı. Ayrıca dün Tel Aviv’de bulunan İsrail’in en büyük havaalanı Ben Gurion yakınlarına Gazze’den atılan bir roketin isabet etmesi üzerine pek çok önde gelen Amerikan ve Avrupalı havayolu şirketinin yanı sıra THY ve Pegasus, Tel Aviv uçuşlarını askıya aldıklarını duyurdu.

İsrail topçu birliklerinin yoğun ateşine maruz kalan Gazze’deki Şucaiyye, Zeytun ve Tuffah mahallelerinde sokaklarda birçok cesedin bulunduğu bildiriliyor. Hamas, cesetlerin ve yaralıların alınması, sivillerin tahliyesi ve yardım ulaştırılması için 5 saatlik ateşkes teklifi önerirken, Tel Aviv bunu reddetti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, dün Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında Gazze’deki insanlık krizini anlattı. Dünyanın en yoğun nüfusa sahip yerlerinden biri olan Gazze’de İsrail saldırılarından kaçacak güvenli bir yer olmadığını kaydeden Laerke, operasyonda en ağır bedeli çocukların ödediğini söyledi. “Kelimenin tam anlamıyla siviller için güvenli bir yer yok.” ifadesini kullanan BM yetkilisinin verdiği rakamlara göre şimdiye dek 500 ev tamamen yıkıldı, 100 binden fazla insan BM’nin bölgedeki okullarına sığındı. 1,2 milyon insan susuz. Gıda, tıbbi malzeme ve ilaç stokları tükenmekte. Okullara sığınan Filistinlilerin acil yiyecek, su ve yatacak yere ihtiyacı var. En az 107 bin çocuk ölümler-yıkımlar sebebiyle travma geçiriyor ve psikososyal desteğe muhtaç. Ancak çatışmaların sona ermesi için bölgeyi ziyaret eden ve İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, adeta Filistinlileri suçladı. İsrail’e ‘Azami itidal ve sabır’ ricasında bulunmakla yetinen Ban, Hamas ve İslami Cihad’ın İsrail’deki insanların üzerine roket yağdırdığını söyledi.

ATEŞKES UZAK İHTİMAL

Sivil kayıpların infial uyandırmasına rağmen ateşkes konusunda beklentiler düşük. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır’da ateşkes için temaslarda bulunurken Filistin yönetimi ise Mısır’a yeni bir ateşkes planı sundu. Ancak İsrail, kanlı saldırılara devam edeceğini net bir şekilde ortaya koydu. İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, “Ateşkes yakın değil. Tünelin sonunda ışık görmüyorum.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.